Advertentie

Bekaert presteert onder verwachtingen

Matthew Taylor, ceo van Bekaert is voorzichtig over 2017 ©BELGA

De Belgische staalkoord- en staaldraadproducent Bekaert boekte in het eerste halfjaar een recordomzet, maar omzet en bedrijfswinst bleven iets onder verwachting. Het bedrijf blijft voorzichtig voor de rest van het jaar.

Bekaert boekte in het eerste halfjaar opnieuw uitstekende resultaten maar de beleggers straften het aandeel af omdat het niet voldeed aan de verwachtingen van de analisten.

De omzet steeg naar 2,095 miljard euro, 15 procent hoger dan in de eerste helft van 2016. Maar analisten hielden rekening met 2,12 miljard euro. De onderliggende bedrijfswinst klokte af op 176 miljoen euro,12 procent beter in vergelijking met de 157 miljoen in de eerste helft vorig jaar. Maar ook daar lagen de verwachtingen hoger. Analisten hielden rekening met 181 à 183 miljoen euro.

Het bedrijf zegt dat het voorzichtig blijft voor de rest van het jaar maar voegde er onmiddellijk aan toe dat het zijn onderliggende bedrijfswinst van 2016 in absolute cijfers zal kunnen evenaren. Die bedroeg toen 305 miljoen euro. Sommige analisten hadden hier wel een verhoging verwacht.

Halfjaarcijfers Bekaert (in miljoen euro)1H 20161H 2017
Omzet1.8192.095
Bedrijfswinst (ebit)157176
Ruime bedrijfswinst (ebitda)259277
Nettowinst4288

De bedrijfswinstmarge bleef steken op 8,4 procent. Dat is lager dan de 8,6 procent van vorig jaar. Dat heeft volgens het bedrijf te maken met de opname van de Bridon-activiteiten in de Bridon-Bekaert Ropes Group aan lager dan gemiddelde marges en moeilijkheden om de stijging van de walsdraadprijzen door te rekenen aan de klanten.

Andere redenen, aldus de directie, zijn de verzwakking van de Latijns-Amerikaanse markten als gevolg van politieke en economische onstabiliteit. In Brazilië noteerden de joint ventures lagere volumes en winstmarges als gevolg van het zwakke economische klimaat en het nadelig effect van de hoge real.

Bekaert had ook te kampen met een afvlakking van de vraag op het einde van het tweede kwartaal als gevolg van voorraadreductiemaatregelen in diverse markten.

De recente integratie van Bekaerts Sumaré-vestiging in de ArcelorMittal-Bekaert joint venture in Brazilië en de verwachte normale seizoenseffecten in de tweede jaarhelft zullen volgens het bedrijf een neerwaarts effect hebben op het resultaat. De finale winst op de desinvestering van Sumaré is lager dan de origineel gecommuniceerde schatting.

Beducht voor Trump

Bekaert blijft voor de toekomst beducht voor de marktontwikkelingen in Noord-Amerika en het beleid in de VS en ziet niet echt verandering in de moeilijke politieke omgeving in Latijns-Amerika. Het ziet ook mogelijke effecten van de technologie-shift in de zonne-energiemarkten in China naar de volgende generatie oplossingen. Bekaert had last van prijs- en margedruk in zijn zaagdraadactiviteiten die in Azië worden ingezet voor het snijden van de zonnecellen.

Topman Matthew Taylor blijft wel bij zijn belofte om de komende jaren te evolueren naar een winstmarge van 10 procent. Hij ziet groeipespectieven in de automobielmarkten, waarvoor Bekaert staalkoord (voor banden) en staaldraad  levert. De autosector was vorig jaar goed voor 43 procent van de omzet en de belangrijkste markten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië.

Bridon-Bekaert moet beter

Bekaert gaat ook actie ondernemen om de marges bij Bridon-Bekaert Ropes Group te verbeteren. Bekaert richtte de wereldmarktleider in stalen kabels voor de mijnbouw en de scheepvaart eind 2015 op via de fusie van zijn kabeltak met het Britse Bridon. De winstmarges bleven onder druk door de terugval in de olie- en gasindustrie.

De divisie haalde in de eerste helft een winstmarge van 4,7 procent. Bekaert gaat er niet van uit dat de marktomstandigheden in die sector in de nabije toekomst zullen verbeteren.

Bekaert gaat dit jaar ook 250 miljoen euro investeren in zijn fabrieken, dat is 100 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud