Consolidatie in Vlaamse natuursteen

Beltrami. ©Beltrami

De steenproducent en -groothandelaar Brachot-Hermant koopt zijn West-Vlaamse sectorgenoot Beltrami.

Brachot-Hermant is een verticaal geïntegreerde groep, die steengroeves bezit, de ontgonnen steen verwerkt en die vervolgens via groothandels steenplaten aan de man brengt bij vloerverkopers. Ze is gespecialiseerd in natuursteen, keramiek en composiet. De stenen worden onder meer gebruikt voor maatwerk in keukens.

De groep uit Deinze bezit elf steengroeves (onder meer in Zuid-Afrika, Noorwegen en Portugal), zes zagerijen en tien magazijnen verspreid over Europa, Afrika en India. Ze is in handen van de familie Van Overberghe en boekte vorig jaar een geconsolideerde omzet van 87 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van bijna 11 miljoen.

Tegels en kasseien

Om zijn productaanbod aan te vullen koopt Brachot-Hermant zijn sectorgenoot Beltrami uit Harelbeke. Beltrami is een groothandel in natuursteentegels voor binnen- en buitengebruik. De groep is via haar Brugse dochter SDS ook actief in kasseien. Oprichter en CEO Herwig Callewier schat dat 10 procent van alle natuursteen die in Belgische keukens, badkamers en tuinen ligt, van Beltrami komt. Callewier richtte het bedrijf in 1986 als 23-jarige op. Daarvoor was hij verkoper voor een Duits natuursteenbedrijf.

Callewier blijft general manager van Beltrami en zal instaan voor de integratie van de twee Britse en zes Franse vestigingen van de eengemaakte groep. Zijn zoon Bram Callewier behoudt de dagelijkse leiding en is verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van Stoneasy.com. Ze treden allebei toe tot het directiecomité van Brachot-Hermant.

Beltrami is onder meer actief in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De groep realiseerde vorig jaar een omzet van 42 miljoen euro en een ebitda van 4 miljoen.

Brachot-Hermant nam het initiatief voor de transactie, die door Degroof Petercam werd begeleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n