nieuwsanalyse

De onmogelijke wiskunde van Nyrstar

De Nyrstar-smelter in Balen ©Photo News

Na het zoveelste winstalarm belopen de schulden van de zinkspecialist 12 keer de brutobedrijfswinst, dubbel zoveel als bij het al zwaar aangeslagen Greenyard.

De 120 miljoen brutobedrijfswinst (ebitda) die Nyrstar over de eerste jaarhelft draaide, zal ook grosso modo de brutobedrijfswinst over heel het boekjaar 2018 worden, leerde de waarschuwing die de zinkspecialist vrijdagavond uitstuurde. Op het definitieve cijfer is het wachten tot 30 april (!), maar twee conclusies kunnen we al trekken.

6
Bottomline = rood
Netto zal Nyrstar over 2018 voor het zesde jaar op zeven in het rood duiken

De eerste en minst belangrijke is dat Nyrstar door de hoge rente- en afschrijvingslast over 2018 - alleen de rentelasten beliepen de voorbije twee boekjaren telkens 115 miljoen - voor het zesde jaar op zeven netto in het rood zal duiken.

De tweede en belangrijkste is dat de schuldenberg steeds hoger boven de minieme cashflow uittorent. Eind september torste de zinkgroep 1,45 miljard schulden, inclusief kredieten met toekomstige productie en voorraden als onderpand. En dan is die officiële schuld volgens kritische analisten nog een onderschatting

Gevolg: de nettoschulden belopen zo'n 12 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst. Dat is onhoudbaar, om niet te zeggen kritiek. Ter vergelijking: Telenet hoedt er zich, ondanks stevige winstmarges en een stabiele cashflow, voor de schulden boven zo'n 4 keer de ebitda te laten stijgen.

En de groentereus Greenyard zag zijn beurskoers afgelopen week halveren omdat na een verse waarschuwing duidelijk is dat de schulden nu 6 keer de ebitda belopen en bankiers logischerwijs op een kapitaalronde aansturen. 

60
Mount Debt
De schulden van Nyrstar zijn meer dan 60 keer groter dan de gedecimeerde beurswaarde

Nog vóór de nieuwe waarschuwing vrijdagavond was het voor analisten duidelijk dat bij Nyrstar een zware schuldherschikking onvermijdelijk is. Het is ook evident dat de huidige aandeelhouders zo goed als uitgewist worden bij een onvermijdelijke omzetting van schulden in aandelen.

Een gelijkaardige 'wipe-out' was er bij de schuldherschikking van Option/Crescent goed een jaar geleden: bedrijf gered, aandeelhouders (vrijwel) alles kwijt door een tsunami van nieuwe aandelen

Veel voeten in de aarde

Dat Nyrstar de jaarresultaten uitstelt tot eind april kan een indicatie zijn dat de 'capital review' - zoals de onderhandelingen over de schuldherschikking omfloerst heten - veel voeten in de aarde heeft. Een extra complicatie is de rol van de grootaandeelhouder Trafigura: die hield eind vorig jaar Nyrstar drijvende met een noodkrediet van meer dan 600 miljoen euro en betonneerde vorige maand ook de macht in het bestuur

In ruil kreeg Trafigura het kroonjuweel van Nyrstar, de tot metalenraffinadeur omgeturnde smelter in het Australische Port Pirie, in onderpand. En daar wringt het schoentje: elke ton zink en elke fabriek die Trafigura als onderpand krijgt, kan niet meer als onderpand dienen voor de obligatiehouders bij de onderhandelingen over een schuldherschikking. Wie welk actief kan claimen, belooft een juridisch kluwen te worden. 

Met andere woorden: de wurgende onzekerheid duurt voort, wat het aandeel meer dan ooit een speelbal van shorters maakt. Maar de uitkomst voor de aandeelhouders die de rit uitzitten is zo goed als zeker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud