Diamantlab GIA breidt uit in Antwerpen

©REUTERS

GIA, het Gemological Institute of America, breidt zijn activiteiten uit in Antwerpen, het grootste diamancentrum ter wereld. GIA zal zich vestigen in de kantoren van de Antwerpse diamantbeurs.

De Amerikaanse evenknie van de Antwerpse HRD, de Hoge Raad voor Diamant, screent diamanten op authenticiteit en schrijft certificaten uit die de herkomst en waarde van de diamant garanderen. GIA is al aanwezig in Antwerpen en controleert er onder meer of een ruwe diamant die werd geslepen nog steeds dezelfde is.

GIA wil die activiteiten nu uitbreiden. Naast het labo-onderzoek wil GIA ook andere diensten ontwikkelen in ons land, zoals het waarderen van diamantstenen en consulting voor diamantbedrijven. GIA zegt daar zijn klanten te volgen. De uitbreiding is gepland in het tweede kwartaal van dit jaar.

India

Daarnaast heeft GIA plannen om te groeien in de Indiase stad Surat. Het certifiëringsinstituut wil er meer expertise ontwikkelen in het controleren van melee, of gemengde diamantstenen. Door de opkomst van synthetische diamant is dergelijk onderzoek steeds meer aangewezen. India is het land waar de meeste kleine stenen worden geslepen.

GIA is de uitvinder van de 4 C's die een diamant definieren: color (kleur), clarity (helderheid), cut (slijptechniek) en carat (karaat of gewicht). Het graderingssysteem voor diamanten dat GIA op basis daarvan ontwikkelde, is wereldwijd erkend als een standaard voor het keuren van diamanten.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content