Forse vraag naar eerste obligaties Saoedische oliereus Aramco

Een petroleumopslagtank van Aramco in Saoedi-Arabië. ©REUTERS

Institutionele beleggers plaatsten voor ruim 100 miljard dollar orders, aanzienlijk meer dan de 12 miljard die Aramco uiteindelijk ophaalde.

De eerste obligatie-uitgifte van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco werd ondanks de kritiek op het Saoedische regime een klinkend succes. Bij het afsluiten van het orderboek waren er voor meer dan 100 miljard dollar (88,7 miljard euro) bestellingen. 

Aramco verkocht schuldpapier met vijf looptijden tussen 3 en 30 jaar. Het ziet er naar uit dat het oliebedrijf goedkoper geld kon lenen dat de Saoedische schatkist. Maar gedetailleerde informatie over de rendementen van de obligaties was dinsdagavond om 20.30 uur nog niet beschikbaar.

Het gaat om de grootste obligatie-uitgifte ooit voor een groeiland. Analisten wijzen erop dat investeerders in deze tijden van lage rente op zoek zijn naar extra rendement en dat de straftijd die Saoedi-Arabië leek opgelegd te zijn na de moord op de journalist Jamal Khashoggi voorbij is. Veel obligaties van ontwikkelde landen leveren nauwelijks rendement op of hebben zelfs een negatief rendement.

In de aanloop naar de uitgifte opende Aramco vorige week voor de eerste keer de boeken. Daaruit bleek dat het veruit het meest rendabele bedrijf ter wereld is dat eigenlijk geen nood heeft aan extern kapitaal. Aramco is de grootste olieproducent ter wereld.

Beursgang

Met de opbrengst van 12 miljard dollar zal Aramco mogelijk gedeeltelijk de overname van de petrochemiegroep Sabic, die vorige maand werd aangekondigd, financieren. Aramco betaalt 69 miljard dollar voor een meerderheidsbelang in Sabic. Het koopt het bedrijf van het Saoedische staatsinvesteringsfonds.

Zelf zegt Aramco dat er geen link is tussen beide operaties. De emissie is volgens analisten deels bedoeld om Aramco als zelfstandige partij in de markt te zetten en een band op te bouwen met institutionele investeerders, in de aanloop naar de mogelijke beursgang van het concern.  

De Saoedische regering is nog altijd van plan een deeltje van het staatsoliebedrijf naar de beurs te brengen. Dat zou zo'n 100 miljard dollar kunnen opleveren: geld dat bestemd is voor de verdere diversificatie van de Saoedische economie die nu nog sterk afhankelijk is van olie. Maar die beursgang werd uitgesteld en zou pas eind 2020 of begin 2021 plaatsvinden. De grote vraag naar schuldpapier is alvast een eerste test van de markt voor de interesse in Aramco. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud