Grootste producent van goud in de maak

De fusie tussen de goudproducenten is goed nieuws voor Tessenderlo, dat een fabriek heeft voor het uitlogen van goud naast een mijn van Barrick in Nevada.

Barrick Gold en Randgold Resources overwegen een fusie. Een deal van 18 miljard dollar, die zou leiden tot de nummer één goudproducent ter wereld.

Het Canadese Barrick Gold  en zijn Britse rivaal Randgold Resources , twee uitbaters van goudmijnen, zouden samen zo'n 184.000 kilo goud per jaar produceren, wat meer is dan de huidige nummer één, het Amerikaanse Newmont.

De twee spelers overwegen een fusie, waarbij Barrick 6,128 van zijn aandelen zou geven voor 1 Randgold-aandeel, meldt Financial Times maandag. De aandeelhouders van Barrick zouden vervolgens 64 procent van de nieuwe groep in handen krijgen en de Randgold-investeerders de overige 36 procent.

De toenadering tussen de twee goudproducenten komt er na een moeilijk jaar voor goud. Beleggers zijn minder geïnteresseerd in uitbaters van goudmijnen dan voordien. Zo verloor het Barrick-aandeel 25 procent op de beurs en Randgold zelfs 34 procent. Hiermee doen de twee bedrijven het slechter dan de goudprijs  die in het voorbije jaar 9 procent verloor.

Barrick is geen onbekende voor het Belgische chemiebedrijf Tessenderlo , dat naast een mijn van Barrick in Nevada een fabriek voor het uitlogen van goud heeft: de Thio-Gold-300-fabriek.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n