Grote goudmijnfusie van de baan

Een goudsmelterij van Newmont in Nevada. ©REUTERS

De grootste goudproducent ter wereld, Barrick Gold, heeft een vijandig overnamebod op zijn Amerikaanse sectorgenoot Newmont Mining ingetrokken. Beide bedrijven gaan wel een joint venture aan.

Dat meldde Barrick Gold maandag. Het bod dat Barrick Gold eind februari lanceerde, had een waarde van bijna 18 miljard dollar en bestond volledig uit aandelen. De aandeelhouders van Barrick kregen dan bijna 56 procent van het fusiebedrijf en de aandeelhouders van Newmont de rest. 

Maar Newmont was niet opgezet met het vijandige overnamebod. 'Niet in het beste belang van de aandeelhouders', stelde het bedrijf. Newmont ziet meer heil in de plannen die het heeft om het Canadese Goldcorp over te nemen, voor zowat 10 miljard dollar. De aandeelhouders van Goldcorp stemmen daar op 4 april over. Het fusiebedrijf zou een geduchte concurrent worden van Barrick Gold.

Joint venture

Op voorstel van Newmont-CEO Gary Goldberg gaan Barrick en Newmont wel een joint venture aan in Nevada. Volgens Barrick-CEO Mark Bristow is de samenwerking 'de beste manier om het enorme potentieel van de goudvelden in Nevada te realiseren' en om 'de opbrengsten van onze operaties daar te maximaliseren'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content