Herstel palmolieprijs levert Sipef weer winst op

De vruchten van de oliepalm, waaruit de kostbare en veelzijdige palmolie wordt gewonnen. ©AFP

Sipef heeft in 2020 duidelijk betere resultaten geboekt dan in het 'vulkaanjaar' 2019. De plantageholding was weer winstgevend en keert een dividend van 0,35 euro bruto per aandeel uit.

In 2019 vierde Sipef zijn eeuwfeest. Die viering werd overschaduwd door verschillende vulkaanuitbarstingen in Papoea-Nieuw-Guinea. Zijn palmolieplantage in dat land raakte daardoor sterk beschadigd. Voeg daar de ongunstige weersomstandigheden in Indonesië en een lage palmolieprijs aan toe, en het wordt begrijpelijk dat 2019 met rode cijfers eindigde.

2020 bracht op alle vlakken beterschap. De palmolieproductie van Sipef groeide met 5,4 procent. 'Dat is eigenlijk een tegenvaller. We hadden 10 procent groei gebudgetteerd', zegt CEO François Van Hoydonck. 'De oorzaak is puur agronomisch en heeft niets met corona te maken.'

De coronapandemie was wel lastig voor de dagelijkse werking van de plantages en fabrieken, maar had geen impact op de productievolumes. De plantage Hargy Oil Palms in Papoea produceerde - samen met die van de omliggende boeren - 8,9 procent meer dan in 2019. In Indonesië bleef de productie min of meer stabiel (+0,7%) door een tweevoudige evolutie: in Noord-Sumatra was het herstel van de droogte van 2019 beperkt, elders gingen de productievolumes wel omhoog.

Exportheffing

De gemiddelde palmolieprijs bedroeg vorig jaar 715 dollar per ton, een pak meer dan in 2019 (566 dollar). De prijs piekte tegen het jaareinde op 965 dollar, wat het hoogste niveau sinds 2012 was. Sipef kon daar niet ten volle van profiteren door de vaste exportheffing die Indonesië herinvoerde. Het bedrijf schat de totale impact op 74 dollar per ton.

Wat de andere teelten van Sipef betreft, was er een positieve evolutie voor thee, terwijl rubber en bananen het over het hele jaar minder goed deden. De rubberproductie steeg in het vierde kwartaal met 7,6 procent dankzij gunstige weersomstandigheden, maar kwam over heel 2020 5 procent lager uit. De theeproductie liet een toename van 14,3 procent optekenen, terwijl de bananenproductie in Ivoorkust met 5,2 procent daalde. De marktprijzen voor rubber waren vorig jaar iets hoger dan in 2019, die voor thee en bananen iets lager.

96 procent

De omzet van Sipef steeg met 10,4 procent tot 274 miljoen dollar. Het bedrijfsresultaat verzesvoudigde, van 4,9 naar 30,8 miljoen dollar. Daarvan is bijna 96 procent afkomstig van palmolie. Dat zal op termijn nog verder stijgen, aangezien de plantagegroep heeft besloten om twee van haar drie rubberactiviteiten om te vormen naar palmolie.

Netto houdt Sipef 14,1 miljoen dollar winst over, een hele verbetering tegenover de 8 miljoen dollar verlies van 2019.

De aandeelhouders kunnen rekenen op een brutodividend van 0,35 euro per aandeel. Na de goedkeuring door de algemene vergadering wordt het uitbetaald op 7 juli.

2021

Voor het lopende jaar verwacht Sipef opnieuw dat de palmolieproductie met meer dan 10 procent zal stijgen. In het eerste kwartaal zijn er alvast hogere producties in zowel Indonesië als Papoea. Het regenseizoen in Papoea is nog niet begonnen en de palmen die door de vulkaanuitbarsting werden beschadigd, herstellen geleidelijk. 'In Papoea hebben we een volle maand gewonnen en Indonesië is in het algemeen zeer goed gestart. Het ziet er dus goed uit voor 2021 qua productie', aldus de Sipef-topman.

De palmolieprijs zou op een hoog niveau blijven. De wereldmarkt voor plantaardige olie zit op een heel laag voorraadniveau en de vraag is nog altijd sterk. Dat zou moeten leiden tot betere resultaten in 2021. Het winstpotentieel wordt echter afgeremd door de 'buitensporige' Indonesische exportheffingen die sinds 10 december van kracht zijn. 'Die heffingen romen ons potentieel af naar boven toe, terwijl het neerwaarts risico is gebleven', merkt Van Hoydonck op.

Sipef heeft tot dusver al 36 procent van haar voor 2021 verwachte palmolieproductie verkocht tegen een gemiddelde prijs van 827 dollar per ton. Dat is 100 dollar meer dan de prijs die het bedrijf een jaar geleden kreeg voor een gelijk percentage voorverkochte palmolie.

De plantageholding heeft een druk investeringsjaar voor de boeg, geeft Van Hoydonck nog mee. Ze heeft voor meer dan 80 miljoen dollar gebudgetteerd voor investeringen in de plantagesector. Het gaat zowel om het (her)planten van oliepalmen als om investeringen in huizen, wegen en fabrieken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud