Indiërs gaan kunstdiamant maken in Lommel

©Bloomberg

Het Indiase materialenbedrijf Heyaru gaat in Lommel een fabriek en onderzoekscentrum bouwen voor de productie van synthetische diamant. Limburg heeft daarvoor enkele troeven in huis.

De komst van Heyaru naar Lommel werd bekendgemaakt door de Vlaamse regering, die het bedrijf 2 miljoen euro strategische transformatiesteun toekent. Dat bedrag komt boven op het geplande investeringsbedrag van 24 miljoen euro dat Heyaru zelf wil investeren.

Dat de Indiërs plannen hadden in Lommel, kon twee jaar geleden al worden vermoed toen ze er de lokale Belgische vennootschap Heyaru Engineering oprichtten, met als maatschappelijk doel de productie van ‘superharde en geavanceerde materialen (…) voor diverse industrieën wereldwijd’.

Synthetische diamanten hebben precies dezelfde chemische samenstelling als natuurlijke diamanten, maar zijn goedkoper om te maken en kunnen worden ontworpen voor specifieke industriële toepassingen die een zeer hard materiaal vereisen.

Kwantumsensoren

Vikram Shah van Heyaru Engineering verklaarde in Het Belang van Limburg dat het bedrijf in een eerste fase focust op juweeldiamanten, waarmee het een nieuwe leverancier wordt in de Antwerpse diamanthandel. Maar dat het Indiase bedrijf voor Lommel kiest, heeft niet alleen te maken met de nabijheid van Antwerpen.

Op termijn wordt ook gekeken naar meer technologische toepassingen, zoals kwantumsensoren die veel gevoeliger zijn dan klassieke sensoren. In het nabij gelegen Diepenbeek experimenteren de Universiteit Hasselt en Imec daar al langer mee. 'Het gaat bijvoorbeeld om sensoren om magnetische velden te meten, die onder meer gebruikt worden in de auto- en elektronica-industrie', zegt professor Milos Nesladek van UHasselt.

Bovendien wordt in Lommel een groot zonnepanelenpark (Kristalpark) ontwikkeld dat de grote hoeveelheden energie zal kunnen leveren die nodig zijn om diamanten te maken. Daarbij wordt koolstof onder zeer hoge druk en bij hoge temperaturen samengeperst tot diamantkristallen.

Op zijn website noemt Heyaru ook het ‘stabiele stroomdistributienetwerk’, de open economie, de fiscale stimuli voor onderzoek en de centrale ligging als redenen om in Vlaanderen te investeren. Hoeveel jobs dat zal opleveren, blijft nog afwachten. Aanvankelijk zou het slechts om zowat 15 jobs gaan, maar Shah belooft dat er over vijf à tien jaar plaats kan zijn voor 120 tot 150 werknemers.

(Een eerdere versie van dit artikel sprak onterecht over het gebruik van diamant voor optische circuits in kwantumcomputers. Dit is evenwel geen technologie waar UHasselt en Imec aan werken). 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect