Nyrstar waarschuwt aandeelhouders voor forse verwatering

©Dries Luyten

De noodlijdende zinkspecialist zegt ook voor vandaag voorziene rentebetalingen uit te stellen.

De huidige aandeelhouders van Nyrstar  zullen bij de onvermijdelijke herschikking van de torenhoge schulden van de groep in belangrijke mate uitgewist worden. Dat was al langer duidelijk voor wie de schulden afzette tegen de minieme cashflow, maar wordt nu voor het eerst expliciet door de zinkspecialist bevestigd

©rv

Nyrstar zegt dat 'constructieve discussies' lopen over de schuldherschikking met de 'financiële stakeholders'. De uitkomst is nog onzeker, maar de groep waarschuwt voor 'een heel aanzienlijke verwatering' van de aandeelhouders. Lees: flink wat schulden zullen worden omgezet in aandelen, wat de huidige aandeelhouders - gelet op de gedecimeerde beurskoers - zal wegvagen.

Nyrstar torst volgens de jongst beschikbare cijfers van 30 september 1,45 miljard schulden. Dat is een cijfer dat volgens sommige analisten de reële schuldenberg nog onderschat. Van die schulden zijn er 955 miljoen publieke obligaties, met vervaldagen in 2019, 2022 en 2024.

Het persbureau Bloomberg schreef eerder al dat de grootaandeelhouder Trafigura - die begin dit jaar in het bestuur zijn macht betonneerde -  bij de gesprekken eist dat obligatiehouders 80 procent van hun schulden in aandelen zouden omzetten. Dat gaat dan om 764 miljoen euro.

Als die nieuwe aandelen tegen een korting van 50 procent op de huidige beurskoers (0,42 euro) worden uitgegeven, moet Nyrstar 3,6 miljard nieuwe aandelen uitgeven. Dat is meer dan 30 keer het huidige aantal aandelen, 114 miljoen stuks.

Anders gesteld: de huidige aandeelhouders zien hun belang verschrompelen van 100 naar ongeveer 3 procent. Dat vooruitzicht heeft het aandeel het voorbije jaar gedecimeerd - in een jaar ging 95 procent van de beurswaarde in rook op (zie grafiek) - en gereduceerd tot een speelbal van speculanten.   

Eenzelfde scenario speelde zich anderhalf jaar geleden af bij Option, nu Crescent. Een forse schuldherschikking met een vloedgolf van nieuwe aandelen gaf het bedrijf een doorstart, ten koste van de 'oude' aandeelhouders. 

Liquiditeitsnood

Hoe hoog de liquiditeitsnood van Nyrstar is, leert een andere passage in het korte persbericht. Normaal gezien had de zinkgroep vandaag 31,6 miljoen rente moeten betalen op twee uitstaande obligaties. Maar ze maakt gebruik van de voorziene respijttermijn van 30 dagen om die betaling uit te stellen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud