Nyrstar wil 100 miljoen euro ophalen

Hilmar Rode nam een klein jaar geleden de fakkel over van Bill Scotting. ©Dieter Telemans

Zinkproducent Nyrstar gaat voor 100 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven.

Dat maakt het bedrijf nabeurs bekend. Hoeveel aandelen er worden uitgegeven en wat de prijs daarvan wordt, wordt woensdag voorbeurs bekend gemaakt.

70 miljoen euro
Nyrstar heeft nog 70 miljoen nodig om de modernisering van de site in het Australische Port Pirie af te werken.

Van de verse middelen zal Nyrstar 30 miljoen euro aanwenden om de Canadese mijn Myra Falls opnieuw op te starten.

70 miljoen gaat naar de afwerking van de modernisering van de oude loodsmelterij van Port Pirie in Australië tot een groot recyclagebedrijf voor het raffineren van allerlei metalen. De reconversie, die cruciaal is voor de groep, valt niet alleen een stuk duurder dan gepland, de winstbijdrage dit en volgend jaar is ook een stuk kleiner dan beloofd.

Daarnaast gaat Nyrstar  ook 'de strategie versnellen en de schuld op de balans verminderen', zo klinkt het in het persbericht. 

Fortuin

Als de plaatsing van de aandelen niet voltooid is voor de hervatting van de beurshandel woensdag, wordt het aandeel geschorst.

Urion Holdings, een dochter van Trafigura dat al aandeelhouder is, is van plan om voor minstens 25 miljoen euro aandelen bij te kopen. Ook CEO Hilmar Rode, die sinds zijn aantreden bijna jaar geleden al 2,55 miljoen euro van zijn persoonlijke fortuin in aandelen Nyrstar stak, zal aandelen bijkopen. Hij blijft dus geloven in de turnaround die hij bij het bedrijf heeft ingezet. 

Nettoverlies

Nyrstar is de tweede zinkgroep ter wereld na Korea Zinc. Het baat zeven zink- (en lood)smelters uit en vier zinkmijnen en telt 4.300 werknemers.

Vorig jaar boekte het 2,8 miljard euro inkomsten, met een bedrijfskasstroom van 193 miljoen, een bedrijfsverlies van 139 miljoen euro en een nettoverlies van 414 miljoen. De schuldenlast bedraagt bijna 1,2 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content