Advertentie

Nyrstar graaft minder zink op dan gehoopt

De mijn van Campo Morado. ©RV DOC

Nyrstar kan in zijn resultaten zoals verwacht rekenen op een bonus van de sterke dollar en een stijgende zinkprijs. Een slechter dan verwacht presterend mijnsegment weegt wel enigzins op de resultaten.

Over heel 2014 zag Nyrstar zijn operationele bedrijfswinst (ebitda) toenemen met 51 procent, tot 280 miljoen euro. Met die cijfers profiteert het grondstoffenbedrijf in zekere mate van de aantrekkende dollar en de stijgende zinkprijs. Nyrstar duikt daarmee heel licht onder de verwachtingen. Een analistenbevraging van Reuters bij vijf analisten legde de consensus op 291 miljoen euro.

Over die consensus valt wel een en ander te zeggen. Het is namelijk niet duidelijk welke analisten in hun prognose rekening hielden met de 43 miljoen euro die Nyrstar bijkomend uit de brand wist te slepen in een schikking rond de Campo Morado-mijn. Volgens Nyrstar werkten een aantal analisten bovendien met 'sommige verouderde cijfers'. Het bedrijf stelde zelf een analistenconsensus samen, die afklokt op een ebitda van 278 miljoen euro. Dat zou dan betekenen dat dit winstcijfer wel nipt boven de verwachtingen uitkomt.

Voor elke 100 dollar dat het zink duurder wordt, ziet Nyrstar zijn ebitda toenemen met 30 miljoen euro. Door het vooruitzicht dat enkele mijnen de deuren sluiten dit jaar, steeg de zinkprijs vorig jaar met 254 dollar. Analisten gingen uit van een ebitda-boost van 75 miljoen euro. Ook de aantrekkende dollar zou Nyrstar moeten helpen. Voor elke cent die de euro terrein verliest ten opzichte van de greenback gaat de ebitda met 18 miljoen euro omhoog. Petercam schatte de potentiële impact 180 miljoen euro groot.

Mijnbouw

In het segment metaalverwerking stijgt de ebitda met 60 procent jaar op jaar, van 149 miljoen euro naar 239 miljoen euro. Een heel ander plaatje in de mijnbouw, waar de ebitda weliswaar toeneemt van 78 miljoen euro naar 87 miljoen euro, maar daar is de schikking rond de Campo Morado-mijn van 43 miljoen euro in opgenomen. Exclusief dat element zakt de winstgevendheid met 44 procent. Dat is forser dan analisten hadden verwacht. 

Nyrstar mist ook de door haarzelf opgelegde productiedoelen. In 2014 haalde het bedrijf 278.000 ton zinkconcentraat op, net onder de opgelegde productiemarge van 280.000 tot 310.00 ton. 

Cliffhangers

Voorlopig blijft het bedrijf ook aan de oppervlakte over enkele van de 'probleemdossiers', zoals Talvivaara en en de opvolging van oud-CEO Roland Junck. Op de algemene vergadering van het bedrijf op 29 april zal er verder gecommuniceerd worden over de CEO-kwestie. Over Talvivaara beperkt Nyrstar zich tot de communicatie dat 'het spreekt met enkele investeerders om de activa over te nemen'. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud