Olieschok duwt ExxonMobil in historisch verlies

ExxonMobil boekte voor het eerst in 32 jaar een kwartaalverlies. ©AFP

Voor het eerst in 32 jaar moet ExxonMobil een kwartaalverlies opbiechten. Het op een na grootste oliebedrijf ter wereld bevindt zich in het epicentrum van de oliecrash.

ExxonMobil  sloot het eerste kwartaal van 2020 af met een verlies van 610 miljoen euro. Het is de eerste keer sinds 1988 dat de olie- en gasreus een rood cijfer schrijft. Als tweede grootste oliebedrijf in de wereld, na het Saoedische staatsolieconern Aramco, bevindt ExxonMobil zich in het centrum van de huidige oliestorm. Door het coronavirus is de vraag naar olie gekelderd in een markt waar overaanbod heerst en een nijpend gebrek aan opslagcapaciteit de prijs voor ruwe olie deed kelderen.

De resultaten zijn voorlopers van nog slechtere cijfers omdat de meetperiode eindigde op 31 maart, drie weken voordat de prijs voor Amerikaanse voor het eerst in de geschiedenis onder nul is gezakt.

Het ooit nog grootste bedrijf ter wereld reageerde door 10 miljard dollar aan investeringen te schrappen, vooral in de Amerikaanse schalievelden. Het dividend werd behouden, maar voor het eerst in dertien jaar niet verhoogd.

De resultaten zijn voorlopers van nog slechtere cijfers omdat de meetperiode eindigde op 31 maart, drie weken voor de prijs van Amerikaanse olie voor het eerst in de geschiedenis onder nul is gezakt.


Chevron , de nummer drie onder de oliemajors, wist wel nog winstgroei neer te zetten in het eerste kwartaal. De groep geeft wel een stevige winstwaarschuwing voor de rest van het boekjaar. Hij schroeft zijn investeringen dit jaar met 13 procent terug en vermindert zijn productie met 400.000 vaten per dag.

Oliemaatschappijen over de wereld sluiten productiesites, schrappen jobs en annuleren nieuwe projecten nu hun klanten, de raffinaderijen, de verwerking van ruwe olie vertragen of stoppen en de opslagtanks tot de rand gevuld zijn. Volgens het onderzoeksbureau IHS Markit valt naar verwachting bijna een vijfde van de Amerikaanse olieproductie dit jaar stil.

ExxonMobil gaat vrijdag 4,5 procent lager op de beurs van New York. Chevron levert 3,2 procent in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud