Oliestrijd: Anadarko gaat in zee met vrijer Occidental

In de biedstrijd rond Anadarko is Chevron nu opnieuw aan zet. ©EPA

De keuze van het Amerikaanse oliebedrijf Anadarko voor het bod van Occidental Petroleum legt de bal weer in het kamp van rivaal Chevron.

De vijfde keer is mogelijk de goede keer: het bod van 38 miljard dollar van het Amerikaanse oliebedrijf Occidental Petroleum voor sectorgenoot Anadarko Petroleum krijgt de steun van de raad van bestuur van Anadarko, ook al koos die eerder voor het veel lagere bod van Chevron (33 miljard dollar) en zal het ultiem afwijzen van Chevron 1 miljard dollar verbrekingsvergoeding kosten. 

Occidental trachtte de voorbije twee jaar al vier keer Anadarko aan de haak te slaan, maar het kreeg telkens het deksel op de neus. Het is nu aan Chevron om een volgende stap uit te dokteren: ofwel meer geld op tafel leggen ofwel de witte vlag hijsen. Het heeft daarvoor nog drie dagen tijd.

De biedstrijd werd in de VS en daarbuiten in de gaten gehouden omdat het een gevecht is tussen David en Goliath: Occidental is enkele maten kleiner dan Chevron. Bovendien wordt Occidental geleid door een vrouw, Vicki Hollub, een zeldzaamheid in de sector.

Buffett

Hollub haalde echter haar slag thuis door de bestuurders van Anadarko onder druk te zetten. Ze vond in superbelegger Warren Buffett een medestander. Buffett is bereid 10 miljard dollar in de deal te investeren. Daardoor haalde Occidental voldoende geld op om zonder de goedkeuring van zijn aandeelhouders te azen op Anadarko. Bovendien sloot Hollub een deal met het Franse Total om de buitenlandse Anadarko-belangen over te nemen voor bijna 9 miljard dollar. 

Het is beide bieders vooral te doen om de 100.000 hectare land die Anadarko heeft in het Amerikaanse bekken dat het epicentrum werd van de schaliewinning van olie en gas. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect