'Raiffeisen zoekt kopers voor Nyrstar-krediet'

Een arbeider aan de slag in een vestiging van Nyrstar. ©nyrstar

De Oostenrijkse bank wil af van een blootstelling van 40 miljoen euro aan de noodlijdende zinkgroep.

De Belgische beursgenoteerde zinkspecialist Nyrstar zit in zwaar weer. Vooral de torenhoge schuldenlast vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de groep. Nyrstar praat met zijn schuldeisers over een schuldherschikking en die kan leiden tot een zware verwatering van de aandeelhouders. Dat is al langer duidelijk, maar vorige week gaf Nyrstar het zelf voor het eerst onomwonden toe.

Bij de schuldeisers was tot nu toe vooral aandacht voor de obligatiehouders, onder meer omdat ze in het verweer gekomen zijn. Er was minder sprake van de rol van de banken, al is het duidelijk dat ook zij waarschijnlijk mee in bad zullen worden getrokken.

Kredietlijn

Nu blijkt dat sommige banken zelfs eieren voor hun geld kiezen en van hun schulden af willen. Althans afgaand op een bericht van het persbureau Bloomberg. Dat meldt dat de Oostenrijkse bank Raiffeisen kopers zoekt voor haar stuk van een kredietlijn van in totaal 600 miljoen euro voor de groep. Het gaat om een lening van 40 miljoen euro.

Dat wijst erop dat ook de banken geen goed oog meer hebben op de afloop van de Nyrstar-perikelen. De financiers van de kredietlijn staan nochtans op de allereerste plaats bij de schuldeisers van Nyrstar. Met andere woorden: als het helemaal fout afloopt, maken zij de grootste kans op zijn minst een deel van hun geld terug te zien.

Volgens Bloomberg waarderen handelaars in probleemschulden de kredietlijn van 600 miljoen op ongeveer 85 cent per euro. Dat betekent dat ze er rekening mee houden dat de financiers mogelijk 15 procent moeten laten schieten.

Nyrstar en Raiffeisen wilden geen commentaar kwijt op de informatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect