Advertentie

Shell bereidt ontmanteling Noordzeekolossen voor

Het olieveld Brent in de Noordzee. ©© Ocean/Corbis

De Brits-Nederlandse energiegroep Royal Dutch Shell ontvouwt dinsdag plannen om het grootste olieveld in de Noordzee, het Brentveld, te ontmantelen. De miljardenoperatie neemt wellicht tien jaar in beslag.

Het Brentolieveld, dat zijn naam gaf aan de internationale prijsstandaard voor olie, ligt 200 kilometer ten oosten van de Shetlandeilanden. Het werd in 1971 ontdekt. Dankzij het veld kon het Verenigd Koninkrijk zich de afgelopen decennia profileren als een olie-exporteur.

Maar na 40 jaar is het olieveld vrijwel uitgeput. Dus dringt een ontmanteling van de vier boorplatformen in het gebied zich op. De operatie belooft een heel karwei te worden.

Shell  wil volgens de Britse zakenkrant Financial Times volgend jaar beginnen met de ontmanteling van het Deltaplatform. Het is van plan daarvoor het mammoetschip Pieter Schelte in te schakelen. Dat Shell opteert voor een operatie met het catamaranvormige vaartuig met nazinaam, hoeft niet te verbazen. Met een lengte van 382 meter en een breedte van 123 meter (acht voetbalvelden) is de Pieter Schelte het grootste schip ter wereld.

Het is bovendien speciaal ontworpen om versleten olieplatforms op te ruimen en olie- en gasleidingen aan te leggen in diepzee. In één beweging kan de Pieter Schelte een olieplatform van 48.000 ton uit de zee tillen en 2.000 ton pijpleidingen vasthouden.

Gevaarte

De stalen bovenbouw van het Deltaboorplatform - de structuur die zich boven de golven bevindt - weegt 23.000 ton. Als alles volgens planning verloopt, zal de Pieter Schelte hydraulische armen onder het gevaarte schuiven. In 10 seconden zou het de bovenbouw drie meter hoog kunnen tillen om het daarna ruim 600 kilometer over water te vervoeren naar Hartlepool, in het noordoosten van Engeland.

Vandaar moet het gevaarte naar Teesside gaan waar specialisten het zullen slopen. Een deel van de stalen structuur zal een nieuw leven krijgen in de vorm van onderdelen voor wasmachines.

50 miljard euro
Een schatting van de totale kostprijs van de ontmanteling van alle Noordzeeplatformen.

Wat gaat gebeuren met het deel van het boorplatform dat onder water zit, is nog niet duidelijk. Volgens de zogenaamde Osparconventie voor de Noordzee moet Shell die structuur volledig verwijderen. Maar mogelijk poogt de Brits-Nederlandse groep een uitzondering te bekomen.

Als ze daarin slaagt, resten haar twee opties. Verlichting plaatsen op de 170 meter hoge en 18 meter brede 'poten' zodat schepen er niet tegenop varen of ervoor zorgen dat de poten ingekort worden zodat ze zeker 50 meter onder water zitten.

Dumpen

Door voor de ontmanteling van het Deltaplatform te kiezen, wil Shell een herhaling van het scenario van 20 jaar geleden voorkomen. Toen oogstte de energiegroep een storm van kritiek omdat ze het verouderde olieboorplatform Brent Spar in zee wilde dumpen.

Aan de ontmanteling van het Brentveld hangt een prijskaartje van enkele miljarden. De operatie neemt wellicht tien jaar in beslag. De volgende 30 jaar vinden hoogstwaarschijnlijk nog verschillende van die operaties plaats in de Noordzee. Want daar staan nog 470 platforms. Die zijn allemaal grotendeels uitgeput.

Experts schatten dat de ontmantelingsoperaties tegen 2040 een slordige 50 miljard euro zullen kosten. Ze zullen ook duizenden jobs creëren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud