Advertentie

Shell mag naar olie boren in Noordpoolgebied

Shell mag boren op de Noordpool. ©AFP

De Verenigde Staten geven het Nederlands-Britse energiebedrijf Shell groen licht voor boringen naar olie en gas in het Noordpoolgebied. Milieugroeperingen steigeren.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Shell de toelating gegeven om naar olie en gas te boren in de zogenaamde Tjoektsjenzee. Dat is een zee in de Noordelijke IJszee, ten noordwesten van Alaska.   

Het is niet de eerste keer dat Shell daar op zoek gaat naar grondstoffen. Het Nederlands-Britse bedrijf begon in 2007 aan een avontuur in het Noordpoolgebied. Maar dat strandde in 2012 na een reeks ongelukken. Het bedrijf verloor bijvoorbeeld de controle over een booreiland. Toen een ijsbreker van de groep ook nog eens zware schade opliep, legden de VS de activiteiten van Shell in de buurt van Alaska stil.

Toelating

Maar die ijsbreker is intussen hersteld. Vorige maand kreeg Shell al een voorlopige toelating om oppervlakkige boringen uit te voeren in de Tjoektsjenzee. Maandagavond laat volgde ook het fiat voor diepzeeboringen. Shell pompte sinds 2007 al 7 miljard dollar (6,3 miljard euro) in het project. Het bedrijf is van plan om dit jaar alleen nog eens 1 miljard dollar uit te trekken voor de boringen in het Noordpoolgebied.

De verdeling van het Noordpoolgebied. ©USGS

De tijd dringt wel. 'We hebben maar tot eind september om boringen te doen. Want daarna is het ijs in het gebied te dik', zei een woordvoerder van de groep.

Voorraden

Dat Shell een halszaak maakt van zijn activiteiten in het Noordpoolgebied, hoeft niet te verbazen. Experts schatten dat in de regio zowat 20 procent van de wereldwijd onontdekte olie- en gasvoorraden zit. 'Die olie is broodnodig om de volgende decennia aan de stijgende energievraag in de wereld te kunnen voldoen', luidt het bij Shell.

De ijsbreker die Shell naar Alaska stuurde, werd vorige maand opgehouden in Oregon toen activisten van Greenpeace aan een brug gingen hangen. ©EPA

Maar niet iedereen is even enthousiast over de plannen. Milieugroeperingen reageerden al woedend op de beslissing van de Amerikaanse regering om Shell weer te laten boren naar olie en gas in de buurt van Alaska. 'Een ongeluk tijdens die boringen kan een ecologische ramp veroorzaken', betogen zij. 'We willen de walvissen, walrussen en ijsberen beschermen in een gebied dat volgens wetenschapperes al erg kwetsbaar is door de opwarming van de aarde', luidt het.

Klimaaterfenis

Vorige maand probeerden activisten van Greenpeace nog te voorkomen dat de ijsbreker van Shell weer op weg kon gaan naar Alaska. Door aan een brug in Oregon te gaan hangen wisten ze de doortocht van het vaartuig tijdelijk te hinderen.

20 %
In het Noordpoolgebied zit 20 procent van de wereldwijd onontdekte olie- en gasvoorraden.

Dinsdag riepen ze president Barack Obama op het geweer van schouder te veranderen. 'Als Obama zijn klimaaterfenis wil redden, moet hij het beleid van zijn voorganger George W. Bush over boren in het Noordpoolgebied wijzigen', zei Michael Brune van Sierra Club. 'Shell toelating geven voor boringen in de buurt van Alaska, was een foute beslissing', voegde het hoofd van de oudste milieugroep in de VS er nog aan toe.

De Amerikaanse autoriteiten poogden de kritiek van de activisten te counteren. 'We eisen dat de strengste normen voor veiligheid en milieubescherming worden toegepast bij de activiteiten voor de kust van Alaska', klonk het.

Prioriteit

Shell verzekerde dat het bedrijf van veiligheid een absolute prioriteit maakt. 'We verbinden ons ertoe op een veilige en een voor het milieu verantwoorde manier te werken.'

Sowieso stroomt er nog niet snel olie of gas vanuit het Noordpoolgebied naar het Amerikaanse vasteland. Want als Shell olie en gas vindt voor de kust van Alaska, moet het bedrijf bijkomende toelatingen vragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor het die olie en gas effectief kan gaan oppompen. Die procedure kan meer dan een decennium aanslepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud