Sibelco verkoopt al zijn kalk

Sibelco heeft een streep gezet onder zijn aanwezigheid in de kalksector. ©Jef Boes

Sibelco heeft een streep gezet onder zijn aanwezigheid in de kalksector. Alle activa in die branche deed het begin dit jaar van de hand. Hoeveel de Belgische mineralengigant daarvoor ving, is niet bekend.

Wie Belgische kalk zegt, denkt meteen aan de twee Waals-Brabantse familiale groepen: Lhoist en Carmeuse. Ze zijn wereldwijd respectievelijk het nummers één en twee in hun metier. Maar ook Sibelco, die andere Belgische industriële en familiale parel, is al jaren actief in de branche.

Aan die periode kwam begin dit jaar evenwel een einde, leert het jaarverslag van Sibelco. De Belgische groep verkocht al haar activiteiten in kalk en kalksteen aan de Canadese groep Graymont en aan het Mexicaanse Grupo Calidra, waar Graymont aandeelhouder (45%) van is. Graymont is de op een na grootste kalkproducent in Noord-Amerika, Calidra is de grootste speler in Mexico.

Regionale speler

De deal heeft betrekking op de kalkoperaties van Sibelco in Australië, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen, maar ook in Argentinië en Chili. Calidra koopt de activiteiten in de twee laatstgenoemde landen, Graymont de rest. Samen zijn die goed voor 166 miljoen euro omzet.

166 miljoen
De verkochte activiteiten in kalk en kalksteen zijn goed voor een totale omzet van 166 miljoen euro.

‘Ondanks onze investeringen in kalk bleven we een regionale speler en waren we kleiner dan onze concurrenten. Die activa hebben hun plaats bij een meer gefocuste speler. Wij kunnen de opbrengst gebruiken om te investeren in andere activiteiten waarin we wél wereldmarktleider zijn’, zegt woordvoerder Tim Weekes.

Kalk wordt gebruikt in tal van industriële toepassingen. De staalindustrie gebruikt kalk om onzuiverheden uit vloeibaar staal te halen, de papierindustrie gebruikt het om papier meer glans te geven en de bouwsector als bodemstabilisator. Maar kalk heeft ook toepassingen in kauwgum, babyvoeding, glas, als witmaker en om verf kleurvast te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect