Sipef zet overnametocht in Indonesië verder

©REUTERS

Palmoliegroep Sipef betaalt 53 miljoen dollar (50 miljoen euro) voor een nieuwe overname in Indonesië en voert een grote kapitaalverhoging door.

Sipef neemt een belang van 95 procent in zijn Indonesische sectorgenoot PT Dendy Marker Indah Lestari (DMIL). De Belgische holding koopt de plantage van PT Agro Investama Gemilang (AIG), een dochterbedrijf van de beursgenoteerde Indonesische vastgoedgroep Lippo. AIG behoudt een participatie van 5 procent omdat het belang dat buitenlanders mogen aanhouden in Indonesische bedrijven beperkt is tot 95 procent.

De plantage Dendy Marker ligt in Musi Rawas Utara in het zuiden van Sumatra. Momenteel is 6.500 hectare beplant met oliepalmen of in voorbereiding, maar uitbreiding tot 9.000 hectare is mogelijk. Daarnaast verwerkt Dendy Marker in zijn palmoliefabriek de productie van 2.800 hectare van kleine boeren uit de omgeving.

François Van Hoydonck, CEO van Sipef ©Wim Kempenaers (WKB)

Belangrijk voor Sipef is dat de actviteit RSPO gecertificeerd is, wat betekent dat er duurzame landbouw wordt bedreven. Steeds meer grote voedingsbedrijven kopen alleen nog palmolie aan die volgens de RSPO-voorschriften is geproduceerd. Palmolie is ’s werelds meest gebruikte bakolie maar wordt ook verwerkt in cosmetica en er kan ook biobrandstof van worden gemaakt.

Sipef heeft voor de overname van Dendy Marker een princiepsakkoord getekend. Na een doorlichting van het bedrijf zou dat binnen 70 dagen moeten worden omgezet in een vaste koopovereenkomst.

Expansie

Met deze nieuwe deal zet Sipef zijn overnametocht - ongezien in de geschiedenis van het bedrijf - onverminderd verder. In totaal spendeerde Sipef de voorbije maanden al bijna 200 miljoen dollar aan expansie via overnames.

In december kondigde het aan zijn belang in Agro Muko, een grote plantage op het eiland Sumatra, op te trekken tot 95 procent voor 144 miljoen dollar.

De overnames van Agro Muko en Dendy Marker zullen, in combinatie met de uitbreiding in Zuid-Sumatra, Sipef toelaten een reuzensprong te maken. 'We zullen er 30.000 hectare bij krijgen en gaan van 56.000 hectare eigen plantages naar 86.000 hectare', rekent topman François Van Hoydonck voor. 

92
Sipef gaat het kapitaal met maximaal 92 miljoen euro verhogen. Dat is aanzienlijk, vergeleken met de beurswaarde van 575 miljoen euro.

Om de schulden niet te veel te laten oplopen, doet het bedrijf beroep op zijn aandeelhouders. Het zal een kapitaalverhoging van maximaal 97,2 miljoen dollar (omgerekend 92 miljoen euro) lanceren. Dat is een aanzienlijk bedrag, rekening houdende met de huidige beurswaarde van 575 miljoen euro. 

Voorkeurrecht

De bestaande aandeelhouders krijgen een voorkeurrecht om in te schrijven op de kapitaalverhoging. De kans is groot dat de meesten daarvan gebruik zullen maken. Velen waren er ongetwijfeld al in 2004 bij.

Toen konden ze tegen 10,50 euro per aandeel intekenen. Die inleg is sindsdien louter via de 9,35 euro gecumuleerde nettodividenden bijna terugverdiend, nog los van de vervijfvoudigde beurskoers. 

De grootste aandeelhouders van Sipef zijn Ackermans & van Haaren (27,6%) en de familie Bracht (12,8%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud