Total neemt LNG-tak Engie over

Total koopt onder andere LNG-schepen van Engie. ©REUTERS

Engie zet met de deal de transformatie tot dienstenbedrijf voort, Total wordt de nummer twee in LNG.

De Franse olie- en gasmaatschappij Total neemt de LNG-activiteiten van het eveneens Franse energiebedrijf Engie over. 

Met de transactie is minimaal 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro) gemoeid. Het bedrag kan nog met 550 miljoen dollar oplopen als de marktomstandigheden voor LNG de komende jaren verbeteren.

LNG is vloeibaar gemaakt aardgas. Door het gas tot -163 graden vloeibaar te maken kan het makkelijker per schip worden vervoerd. De aankoop door Total beslaat de totale LNG-productietak van Engie , bestaande uit participaties in LNG-fabrieken, LNG-schepen en installaties in Europa om LNG weer om te zetten in gas.

Engie, jarenlang een van de grote spelers in LNG, is onder leiding van CEO Isabelle Kocher meer en meer aan het investeren in diensten aan de klanten en gereguleerde activiteiten. Het trekt zich meer en meer terug uit meer risicovolle groothandelsactiviteiten zoals het traden in aardgas en elektriciteit.

Met de deal zal Total jaarlijks 40 miljoen ton LNG kunnen behandelen tegen 2020. 'Dit laat ons toe een grotere speler te worden op de LNG-markt die jaarlijks 5 à 6 procent groeit', aldus Total-topman Patrick Pouyanne. Total verwacht dat vooral in Europa en Azië de vraag het komend decennium zal toenemen. 'Size matters', benadrukt Pouyanne.

Met de aankoop wordt Total de op een na grootste speler ter wereld op de LNG-markt, na het Nederlands-Britse Shell.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud