Trafigura neemt zinkcontract met Nyrstar over van Glencore

Zink in de Nyrstar-vestiging in Auby. ©doc

De materialentrader Trafigura wordt in 2019 de grootste afnemer van zinkconcentraat van Nyrstar. Hij wrikte het bevoorradingskanaal los uit de handen van grote rivaal Glencore.

Het verlies van het contract met Nyrstar is een lelijke streep door de rekening van Glencore , ’s werelds grootste handelaar in metalen en de grootste zinkproducent. Het contract van zeven jaar loopt op 31 december 2018 af, zegt een bron bij het dossier.

Helemaal onverwacht komt de switch niet. Trafigura, de wereldwijde nummer twee, smeedt al langer banden met Nyrstar via het nemen van een aandelenbelang en het toekennen van leningen. Voor de grote tradinghuizen is de toegang tot ruwe grondstoffen cruciaal om tradingopportuniteiten te vinden en zo meer winst te boeken.

De drie bedrijven wilden geen commentaar kwijt over de zinkdeal, die eerst gemeld werd door Metal Bulletin en die door een goede bron bevestigd werd aan het persagentschap Bloomberg.

Nyrstar maakt geen cijfers bekend over zijn productie van zinkconcentraat. Maar het Belgische bedrijf was in 2014 goed voor 30 à 40 procent van het Europese zinkaanbod, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Glencore was toen ongeveer even groot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content