Umicore-splitsing maakt eind aan anachronisme

Umicore splitst zijn aandelen in twee. ©Umicore

Maandag verdwijnt een anachronisme van de Brusselse Beurs: Umicore splitst zijn aandeel in twee.

Umicore  voert maandag een opmerkelijke operatie door. De Belgische materialengroep splitst zijn aandeel in 2. Zo stijgt het aantal aandelen van 112 naar 224 miljoen, en halveert de beurskoers normaal gezien van de huidige 75 euro naar zo'n 38 euro. De operatie werd begin september goedgekeurd op de buitengewone algemene vergadering van Umicore. 

De splitsing maakt een eind aan één van de fijnste anachronismen van de Brusselse beurs. De materialengroep was het enige aandeel dat 'zondigde' tegen het basisprincipe 'één aandeel, één stem'. Bij Umicore telde elk aandeel tot nog toe twee stemmen.

Dat is iets anders dan het meervoudig stemrecht dat je in andere Europese landen hebt, waardoor sommige aandeelhouders er gelijker zijn dan de anderen. Net als in de rest van België zijn ook bij Umicore alle aandeelhouders gelijk voor de wet, alleen heeft iedereen hier twee stemmen per aandeel in plaats van één.

Kluwen

De bizarre regel dateert uit de tijd dat Umicore nog als Union Minière en - nog daarvoor - Acec-Union Minière door het leven ging. Die effecten waren eigenlijk tienden van aandelen, die het kapitaal van Union Minière vertegenwoordigden vóór de fusie met Generale Maatschappij in 1981.

Door die 'tienden' had elk aandeel na de complexe fusie in 1989 van het kluwen van nonferrodochters van de Generale - Acec-UM, Metallurgie Hoboken-Overpelt en Vieille Montagne - lange tijd tien stemrechten. In 2008 is dat teruggebracht tot twee, toen het aandeel in vijf gesplitst werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content