Zinkgroep Nyrstar glimt nog niet

De herontwikkeling van Port Pirie verloopt volgens plan, laat Nyrstar weten. ©Nyrstar

De zinkspecialist heeft in het eerste kwartaal nipt volgens de verwachtingen gepresteerd en de heropstart van Port Pirie verloopt volgens plan. De fors aangedikte schuldenberg is wel een bron van zorgen.

De omzet van Nyrstar steeg in de eerste drie maanden met 3 procent tot 957 miljoen euro. De zinkgroep kon profiteren van hogere zink- en loodprijzen en een hogere mijnproductie, maar de positieve impact daarvan werd deels tenietgedaan door lagere verwerkingslonen (de vergoeding die smelters krijgen om zinkerts te verwerken tot halfafgewerkte producten, red.).

De onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op 54 miljoen euro, wat 5 procent minder is dan in het eerste kwartaal van 2017 en aan de onderkant van de verwachtingen van analisten (de ramingen van analisten varieerden van 53 tot 65 miljoen). De daling is het gevolg van een combinatie van factoren.

Zo haalde Nyrstar voordeel uit de fors hogere zinkprijs (+23%) en de opstart van de mijnen in Middle Tennessee. Negatieve elementen waren dan weer lagere verwerkingslonen, de zwakke dollar, de negatieve winstbijdrage van de mijn in Myra Falls (die wordt heropgestart) en de eerder afgesloten indekkingscontracten op de zinkprijs. Daardoor is de zinkprijs die Nyrstar ontvangt geplafonneerd op 3.094 dollar per ton en kon de groep niet ten volle profiteren van de prijsstijging.

Over de cruciale herontwikkeling van Port Pirie, de oude loodsmelter in Australië die werd omgevormd tot een recyclagefabriek voor diverse metalen, klinkt Nyrstar positief in het persbericht. De heropstart zou zelfs iets voor liggen op schema. Bovendien handhaaft de zinkgroep de begin vorig jaar gegeven vooruitzichten. In de tweede jaarhelft moet de fabriek 40 miljoen euro winst opleveren, wat in 2019 moet oplopen tot 100 miljoen en in 2020 tot 130 miljoen.

Financieel directeur stapt op

De investeringen in Port Pirie werden eind 2017 afgerond maar Nyrstar levert momenteel wel inspanningen om de mijn van Myra Falls weer operationeel te krijgen. Hierdoor kwamen de investeringen 18 procent lager uit dan in het eerste kwartaal van 2017. Niettemin beliepen ze nog steeds een stevige 53 miljoen euro.

Mede hierdoor was de nettoschuld eind maart aangezwollen tot 1,592 miljard euro, wat 17 procent meer is dan eind 2017. De andere oorzaken zijn de betaling van intresten en belastingen, de uitstroom van werkkapitaal voornamelijk door hogere grondstoffenprijzen en een tijdelijke vermindering van de vooruitbetalingen hoofdzakelijk door de geplande onderbreking voor onderhoud in Port Pirie aan het begin van het tweede kwartaal.

Nyrstar laat nog weten dat Chris Eger in de zomer aftreedt als financieel directeur. Er staat al een opvolger klaar: Michel Abaza, een Fransman met ruim 20 jaar ervaring in financiële functies, komt over van Safran Group.

Verwachtingen

Nyrstar blijft een aanzienlijke verbetering van de inkomsten verwachten in de tweede jaarhelft. Het bedrijf stelt dan zelfs een positieve kasstroom in het vooruitzicht. Het rekent daarvoor op de verdere ingebruikneming van Port Pirie, de heropstart van Myra Falls en meer algemeen 'aanhoudende verbeteringen in de operationele prestatie in de mijnen en de smeltactiviteiten'.

Analisten hebben echter hun twijfels of een positieve kasstroom wel al haalbaar is in de tweede jaarhelft. Zij denken dat de brutobedrijfswinst die Nyrstar genereert, daarvoor onvoldoende zal zijn. De winstevolutie zal onder meer afgeremd worden door de zinkprijs, die de laatste weken is gedaald, en door de lagere verwerkingslonen. Nyrstar liet weten dat die eind april werden vastgelegd op 147 dollar per ton concentraat, wat zowat 15 procent minder is dan vorig jaar.

Over het algemeen zijn analisten trouwens ontevreden over de kwartaalcijfers, omdat de brutobedrijfswinst is gedaald terwijl de schulden verder oplopen.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud