ABN AMRO schikt met diamantair Arjav

(Foto: Photo News). ©Photo News

De Antwerpse diamantgroep Arjav en de Nederlandse bank ABN AMRO hebben een minnelijke schikking getroffen over hun kredietrelatie. Als gevolg daarvan worden alle hangende juridische procedures tussen de twee partijen stopgezet.

ABN AMRO, wereldwijd een van de belangrijkste financiers van de diamantsector, was jarenlang een belangrijke kredietverstrekker van de Antwerpse topdiamantair Arjav.

Het kwam echter tot een conflict waardoor de bank de kredietrelatie opzegde en het verschuldigde geld opeiste. Dat leidde dan weer tot allerlei juridische procedures.  

Nu hebben beide een schikking getroffen over de kredietrelatie. Die wordt stopgezet. Details daarover zijn niet bekend. Als gevolg van de regeling in der minne worden ook alle hangende disputen tussen de twee partijen stopgezet, blijkt uit een korte verklaring van ABN AMRO.

Dat is met inbegrip van de vorig jaar bekendgeraakte procedure van Arjav tegen de bank voor de rechtbank van koophandel van Antwerpen. De diamantairs eisten 176 miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse bank in een zaak van beweerde fraude.

Arjav maakte gebruik van kredieten voor de aankoop van diamanten en het indekken van valutarisico’s maar werd, naar eigen zeggen, door de bank aangezet om deviezentransacties te doen die de firma niet kon dragen. Die transacties werden door de bank uitgevoerd, in strijd met haar eigen voorschriften.

Bovendien, argumenteerde Arjav, ging de bank zich jarenlang te buiten aan fraude en onregelmatigheden. Het resultaat waren grote winsten voor de bank en enorme verliezen voor Arjav. Arjav eiste een schadevergoeding van 232 miljoen dollar of 176 miljoen euro. ABN AMRO deed die claim eerder af als ongegrond en laster.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud