Alcoa stelt groeiverwachting aluminiumvraag bij

(foto bloomberg)

Alcoa, de grootste aluminiumproducent van de VS, trapt het resultatenseizoen weliswaar af met rode cijfers, maar gemiddeld hadden analisten het erger verwacht. De aluminiumreus stelt wel de groeiverwachting voor de vraag naar aluminium wereldwijd voor volgend jaar bij van 7 naar 6 procent.

De beleggers hadden al ingecalculeerd dat Alcoa de verwachtingen in positieve zin zou kloppen: op Wall Street bleef het aandeel heel de dag op een (bij momenten weliswaar zeer lichte) stijging hangen, en sloot het uiteindelijk met een winst van 0,11 procent te midden van dalende koersen en indexen.

Alcoa rapporteerde voor het derde kwartaal een nettoverlies van 143 miljoen dollar, of 13 cent per aandeel, tegenover een nettowinst van 172 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Als juridische kosten en kosten verbonden aan milieuherstel buiten beschouwing worden gelaten, komt Alcoa op een winst per aandeel van 3 cent uit, waar analisten gecontacteerd door Bloomberg gemiddeld op een break-even uitkwamen.

Nu de aluminiumprijs laag staat, komt Alcoa's inspanning om meer inkomsten te halen uit producten met meer toegevoegde waarde, in de spotlights te staan. Het gaat dan bijvoorbeeld om auto-onderdelen of bouten en moeren voor vliegtuigen. De leveringen aan vliegtuigbouwers nemen dit jaar bijvoorbeeld met 12 procent toe.

Vooruitkijkend naar volgend jaar spreekt Alcoa wel voorzichtigere groeiverwachtingen uit voor de wereldvraag naar aluminium, dan in juli. Nu denkt het dat de vraag met 6 procent zal stijgen. Het procentpuntje minder tegenover de verwachting van 7 procent die in juli nog gold, is toe te schrijven aan de groeivertraging in China. In 2010 nam de vraag nog toe met 13 procent, in 2011 met 10 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud