Aluminiumreus Norsk Hydro getroffen door cyberaanval

Een bauxietmijn in Brazilië die deels in handen is van Norsk Hydro. ©Bloomberg

Op verschillende plaatsen in Europa en de VS is de productie bij een van de grootste aluminiumbedrijven ter wereld verstoord door de grote cyberaanval. Norsk Hydro is ook actief in België.

Norsk Hydro, een van 's werelds grootste aluminiumproducenten, is getroffen door een grote cyberaanval. Op verschillende locaties in Europa en de Verenigde Staten is de productie verstoord, meldt het Noorse bedrijf. Het aandeel van het bedrijf gaat lager als gevolg daarvan.

De aanval trof het centrale IT-systeem van de multinational maandagnacht, waarna de problemen zich verspreidden naar locaties in verschillende landen. Een aantal fabrieken is tijdelijk stilgelegd. Bepaalde productieprocessen die normaal gesproken geautomatiseerd zijn, worden waar mogelijk handmatig gedaan. Het gaat onder meer om de fabrieken waar aluminium gesmolten wordt.

'Dubbele aanval'

Volgens de Noorse publieke omroep NRK gaat het om een dubbele aanval. De gijzelsoftware LockerGoga legde computersystemen plat en eist losgeld. Tegelijk zou zijn geprobeerd om binnen te dringen in een systeem waarmee werknemers hun dagelijks werk kunnen doen. Daardoor is het niet duidelijk of het de aanvallers om het geld te doen was.

Het is nog onduidelijk hoe groot de schade van de cyberaanval is. Volgens de woordvoerder ligt de focus van het bedrijf nu bij het verzekeren van de veiligheid van het personeel.

De Noorse Autoriteit voor nationale veiligheid (NSM), gespecialiseerd in cyberaanvallen, zegt Norsk Hydro bij te staan. 'We proberen natuurlijk een eventuele verspreiding na te gaan, maar we hebben voorlopig niets opgespoord', aldus NSM-communicatiedirecteur Mona Strom Arnoy.

België

Het bedrijf heeft ruim 35.000 werknemers in 40 landen. Ook in ons land is het actief. In België heeft Norsk Hydro sinds eind 2017 ramen- en deurenproducent Sapa volledig overgenomen, met vestigingen in onder meer Landen en Lichtervelde. Er zijn ook vestigingen in Ghlin en Raeren en een EU-kantoor in Brussel. Norsk Hydro België telt ongeveer 850 werknemers. Het is nog onduidelijk of ook Belgische onderdelen getroffen zijn. In Lichtervelde is er sprake van beperkte hinder en gaat de productie voort. 

De Noorse staat heeft ruim een derde van het bedrijf in handen. De website van het bedrijf is onbereikbaar, mogelijk ook als gevolg van de aanval.

Slechts enkele uren voor de cyberaanval had het Noorse bedrijf aangekondigd dat Svein Richard Brandtzaeg op 8 mei aan de top wordt opgevolgd door Hilde Merete Aasheim.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud