Amerikaanse energietak duwt Sibelco diep in het rood

Sibelco heeft wereldwijd 174 productiesites, verspreid over 31 landen.

De mineralenreus Sibelco slikte in 2019 zijn grootste verlies ooit. De boosdoener: de aanhoudende zwakte op de Amerikaanse energiemarkt. Het dividend blijft evenwel stabiel. Topman Jean-Luc Deleersnyder vertrekt later dit jaar.

Het hyperdiscrete Sibelco is een van de verborgen Vlaamse industriële parels en een wereldleider in zand en mineralen. Het levert behalve fractioneerzand voor de ontginning van olie en gas ook zand en mineralen voor de productie van zonnepanelen, glas van smartphones, keramiektegels, verf, lijm, tandpasta en plasma-tv's.

Midden 2018 fuseerde de Belgische groep haar Amerikaanse dochter Unimin met het Amerikaanse genoteerde Fairmount Santrol, een specialist in de ontginning van zand voor de exploitatie van schaliegas. Sibelco bezit 65 procent van het nieuwe geheel, dat onder de naam Covia noteert op de New Yorkse beurs.

CEO geeft de fakkel door

Jean-Luc Deleersnyder, de CEO van Sibelco, verlaat de mineralenreus. Wat zijn toekomstplannen zijn, is niet bekend.

Deleersnyder was 14 jaar bij Sibelco actief, waarvan de zes laatste als CEO. Hij stapte in 2006 over van Umicore naar de Antwerpse mineralenreus.Hij werd er in 2010 algemeen directeur en volgde in 2014 de Amerikaan Kevin Crawford op als CEO.

Deleersnyder blijft aan de slag totdat zijn opvolger aan boord is.

De Belgen beleefden er financieel nog niet veel plezier aan. Covia slikte in 2018 al een waardevermindering van 400 miljoen op zijn energietak en vorig jaar bedroeg de waardevermindering bijna 1,4 miljard euro. 'De Noord-Amerikaanse energiemarkt blijft zwak. Er is een groot onevenwicht tussen de productiecapaciteit van de zandproducenten zoals Covia en de vraag. Dat drukt op de prijzen en de marges', legt Sibelco-woordvoerder Tim Weekes uit.

De forse waardevermindering bij Covia duwde het nettoresultaat van Sibelco voor 672 miljoen euro in het rood, ruim vijf keer meer dan het jaar ervoor. Maar Weekes nuanceert het plaatje. 'Toen Unimin en Fairmount fuseerden, deed de Amerikaanse energiemarkt het goed en werd de waarde van Fairmount met bijna 1 miljard euro naar boven herzien. Zonder dat zouden de waardeverminderingen voor 2018 en 2019 veel lager zijn geweest.'

Covia woog ook op de groepsomzet en de brutobedrijfswinst (ebitda) van Sibelco, die respectievelijk uitkwamen op 3,3 miljard euro (-6%) en 554 miljoen (-15%).

Goede deal?

Is Covia wel een goede deal geweest? Volgens Sibelco wel. 'Covia is beter gepositioneerd in de energiesector. Unimin zou als alleenstaand bedrijf nog harder geraakt zijn geweest door de volatiliteit op die markt', stelt Weekes. Hij onderstreept dat de industriële tak van Covia wel goede resultaten neerzette in 2019.

Ondanks de rode cijfers houdt Sibelco zijn dividend stabiel op bruto 162,86 euro per aandeel. 'Onze kasstroom blijft positief en we hebben voldoende liquiditeit om een dividend uit te keren', klinkt het. Dat bedrag vloeit onder meer naar de controlerende familie Emsens, maar ook naar de families Speeckaert, De Saedeleer, Grosjean en de families achter het Duitse bedrijf Quarzwerke, die enkele decennia geleden via een ruildeal in Sibelco stapten.

Profiel Sibelco (2019)

> Omzet: 3,3 miljard euro.
> Brutobedrijfswinst (ebitda): 554 miljoen euro.
> Nettoverlies:672 miljoen euro.
> Aantal productiesites: 174, in 31 landen.
> Hoofdzetel in Antwerpen.
> Aantal medewerkers: 8.500.
> CEO: Jean-Luc Deleersnyder.
> Voorzitter: Bert De Graeve.
> Activiteit: Ontginning, veredeling en distributie van minerale grondstoffen, van eenvoudig zand tot hoogwaardig kwartszand, maar ook van stoffen als zirkoon of bentoniet.
> Aandeelhouders: de families Emsens (grootaandeelhouder), Speeckaert, De Saedeleer, Grosjean en de families achter het Duitse bedrijf Quarzwerke.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud