Anglo American heeft nieuwe CEO

Mijnarbeiders van Anglo American betogen in Zuid-Afrika. ©REUTERS

De Australiër Mark Cutifani wordt CEO van de mijngroep Anglo American. Hij volgt Cynthia Carrol op, in wat de zwaarste job van de grondstoffenindustrie wordt genoemd. Cutifani was tot op vandaag CEO van het Zuid-Afrikaanse AngloGold.

Mark Cutifani (54) neemt vandaag ontslag als CEO van de Zuid-Afrikaanse mijngroep AngloGold, om het roer over te nemen bij Anglo American. Hij vervangt er Cynthia Carroll, die eind vorig jaar haar ontslag indiende onder druk van de aandeelhouders. Die waren misnoegd over de beursprestaties van de mijngroep. Carroll stond vijf jaar aan het hoofd van Anglo American.

De functie van CEO bij Anglo American wordt beschouwd als de zwaarste job in de grondstoffenindustrie. Cutifani, een rechttoe-rechtaan vader van zeven kinderen, werd al enkele weken getipt als mogelijke kandidaat voor de functie. Al is hij geen Zuid-Afrikaan, maar Australiër, toch krijgt Cutifani krediet bij Anglo American, want hij staat sinds 2007 aan het hoofd van AngloGold, eveneens een Zuid-Afrikaans mijnbedrijf.

Cutifani is er in die vijf jaar in geslaagd verschillende sociale conflicten op te lossen. Bij Anglo American wachten ook een reeks uitdagingen op hem. Anglo American is aan een herstructurering toe, waarbij minder winstgevende activiteiten moeten worden afgestoten. Onder meer de platinumactiviteiten moeten worden afgebouwd.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud