Antwerpse diamant maakt borst nat voor nieuwe crisis

De consument heeft wel nog interesse in diamantjuwelen, maar de handel in ruwe diamanten is in de eerste jaarhelft gekelderd in Antwerpen. ©BELGA

Door de politieke spanningen en de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China ziet ook de Antwerpse diamantindustrie de handelsvolumes kelderen.

Zowel de handel in ruwe als geslepen diamant kreeg klappen in de eerste zes maanden van het jaar, leert een nieuw verslag dat de koepelorganisatie AWDC donderdag publiceerde.

-21%
Minder uitvoer
In de eerste zes maanden van het jaar voerde de Antwerpse diamantsector 21 procent minder ruwe stenen uit in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Als 's werelds belangrijkste handelscentrum voor ruwe diamant voerde Antwerpen in de eerste zes maanden van 2019 liefst 21 procent minder ruwe diamant uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De cijfers over de invoer zijn al even dramatisch: 20 procent minder in vergelijking met de eerste maanden van 2018. Niet alleen de volumes vielen sterk terug, ook de waarde van de in- en uitgevoerde diamanten zakte fors, met respectievelijk 27 en 26 procent in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. 

Veel beter gaat het er niet aan toe op de markt voor geslepen diamant. Daarvan werd er in de eerste jaarhelft 13 procent minder uitgevoerd, terwijl de import met 8 procent slonk. Maar die daling werd wel voor een flink stuk gecompenseerd omdat er steeds hogere prjizen worden gevraagd voor geslepen diamanten. 

Antwerpse kanarie

Naar de oorzaken van die stevige inzinking is het niet lang zoeken. Het escalerende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, politieke onrust in een aantal producerende landen en financiĆ«le onzekerheid van een aantal belangrijke spelers wogen flink op de cijfers. 

Je kan de Antwerpse diamantsector zien als de kanarie in de koolmijn voor de wereldeconomie', legt woordvoerster Margaux Donckier van het AWDC uit. 'Diamant is natuurlijk het luxeproduct bij uitstek, die krijgen doorgaans als eerste klappen als er een crisis op komst is.'

De aanhoudende crisis zet diamanthandelaars ertoe aan hun aankopen uit te stellen, omdat ze ervan uitgaan dat de prijzen nog meer zullen dalen. Dat heeft als gevolg dat de diamantproducenten met grote voorraden opgescheept blijven zitten. Omdat die spelers hun bankleningen moeten blijven afbetalen, zien ze zich gedwongen hun productie onder de prijs te verkopen. Door die situatie gaan ze ook minder 'verse' diamanten ontginnen, legt het AWDC uit.  

Meer exits

Hoe de rest van het jaar zich aandient blijft natuurlijk koffiedik kijken. Maar met het aanhoudend gesteggel tussen de VS en China, een dreigende brexit en een afkoelende wereldeconomie, zijn de vooruitzichten niet  al te best. In 2018 was de Antwerpse diamanthandel goed voor een totale omzet van 46 miljard dollar, min of meer in lijn met de vorige drie jaar. Als de trend van de eerste zes maanden zich verderzet, zal de omzet voor 2019 terugvallen tot 43 miljard dollar. Een stevige terugval, maar nog niet te vergelijken met de zware klap in het crisisjaar 2009, merkt Donckier op. 'Toen viel de omzet terug van bijna 46 miljard euro naar 30,4 miljard euro.'

De woordvoerster merkt op dat ook andere grote centra voor diamanthandel, zoals Dubai of Tel Aviv, flink te lijden hebben onder de zwakkere economie. Maar de malaise komt wel op een slecht moment voor Antwerpen. Eurostar Diamond Traders, tot voor kort het grootste diamantbedrijf van ons land, ging in maart over de kop. Ook andere diamantbedrijven hebben het moeilijk, onder meer ook omdat banken niet meer met hen in zee willen aan. 'Er zullen nog bedrijven wegvallen,' waarschuwt de AWDC-woordvoerster.

Consument blijft geĆÆnteresseerd

Een lichtpuntje is wel dat consumenten ondanks alle economische besognes voorlopig wel nog tuk op blijven diamantjuwelen, zegt de sectorvereniging. Zowel in de VS als in China blijft de vraag toenemen. 'We hebben ook geen indicatie dat dat aan het veranderen is,' zegt Donckier. 'Al staat de consument natuurlijk wel op het einde van de hele productieketen. Als er zich een economische crisis voordoet, zal hij het uiteindelijk ook laten afweten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud