Antwerpse diamanthandel herleeft dankzij Zimbabwe

©Bloomberg

De Antwerpse diamanthandel kende een uitstekende maand februari, dankzij diamanten uit Zimbabwe. Het volume aan ruwe diamanten die uit Antwerpen vertrok, is met 46 procent gestegen. Europa heeft de sancties tegen mijnbedrijven uit Zimbabwe vorig jaar opgeheven.

Het opheffen van de EU-sancties tegen mijnbedrijven uit Zimbabwe, in september vorig jaar, is een meevaller voor de Antwerpse diamantindustrie. Dankzij een tender, of een aanbesteding, van diamanten uit Zimbabwe nam de handel in februari opnieuw toe. In januari vond een tender plaats. In december had ook al eens een eerste tender plaats gevonden.

De export van ruwe diamanten steeg in Antwerpen met iets meer dan 46 procent. Vooral Botswana en Canada kochten diamanten uit Zimbabwe. Maar ook India, waar de meeste diamanten worden geslepen, de Verenigde Arabische Emiraten en HongKong toonten interesse.

De import van ruwe diamant nam eveneens met net geen 35 procent toe. Naast Zimbabwe, bracht ook Rusland ruwe diamanten naar Antwerpen.

Zo’n 84 procent van de ruwe diamanten in de wereld passeren langs Antwerpen en zowat de helft van de geslepen diamanten. De handel in geslepen diamanten deed het vorig maand trouwens iets minder goed. Het volume daalde tegenover februari 2013 van ongeveer 513.000 naar 508.000 karaat.

In 2013 werd voor 40 miljard euro aan diamant verhandeld via de Scheldestad, het op één na recordjaar na 2011.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud