Aperam bevriest deel van investeringen in Genk

De site van Aperam in Genk. ©ID/ Karel Hemerijckx

Na een moeilijk 2018 zet de producent van roestvrij staal de 200 miljoen investeringen in de Genkse fabriek gedeeltelijk on hold.

Het is een opvallend zinnetje in het persbericht van Aperam , de wereldmarktleider in roestvrij staal. De groep bevriest haar investering, die ze vorige zomer aankondigde, in een tweede converter in de Genkse fabriek. De begin vorig jaar aangekondigde investering in nieuwe lijnen voor koudwalsen, oppervlaktebehandeling en warmtebehandeling blijft wel overeind. 

©Aperam

Het is niet meteen duidelijk wat de impact van de bevriezing is. De twee investeringen samen zijn goed voor 200 miljoen euro. De krant Het Belang van Limburg meldde vorige maand al dat de directie van de fabriek in Genk door de moeilijke marktomstandigheden de productievooruitzichten had verlaagd.

Inox

Door de handelsoorlogen staan de Europese inoxprijzen onder druk, omdat Aziatische producenten hun overschotten naar Europa verschepen. De Europese Unie neemt normaal gezien tegen midden februari nieuwe maatregelen om de invoer af te remmen, wat later in 2019 de prijzen moet ondersteunen. 

Ondanks de teleurstellende resultaten over 2018 is het aandeel Aperam de grootste stijger in de Brusselse Bel20, met een winst van 7 procent. Dat komt omdat de inoxproducent, na het afspringen van een grote overname, de aandeelhouders verwent. Het dividend stijgt fors en de groep gaat 100 miljoen eigen aandelen inkopen en vernietigen, 'creatieve destructie', waardoor de toekomstige winst over minder hongerige mondjes moet verdeeld worden. 

Aperam telt in België 2.200 personeelsleden, verspreid over de fabrieken in het Limburgse Genk en het Henegouwse Châtelet. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud