Aramco bereikt gedroomde waardering van 2.000 miljard dollar

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (links) haalt zijn gedroomde beurswaardering voor Aramco binnen. ©AFP

De oliegigant schiet op de tweede beursdag opnieuw 10 procent hoger. De door de Saoedische kroonprins gedroomde waardering van 2.000 miljard dollar is binnen.

Aramco gaat daags na zijn beursdebuut opnieuw 10 procent hoger tot 38,7 rial, dat is de maximale dagstijging. Het bedrijf is daarmee 2.014 miljard dollar waard. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die de beursgang in 2016 op gang trok, haalt daarmee zijn gedroomde waardering binnen.

Steunaankopen

Toch kunnen we die waardering bezwaarlijk 'natuurlijk' noemen. Voor de Saoedische regering mag de operatie niet mislukken. Er wordt een arsenaal van 'lichte dwang'-maatregelen bovengehaald om de koers op te pompen. 

Zodra de waardering van 2.000 miljard dollar bereikt is, zullen westerse hedgefondsen Aramco weer verkopen.

Particuliere beleggers in Saoedi-Arabië krijgen bonusaandelen als ze de eerste zes maanden niet verkopen. Rijke families en oliesjeiks werden 'vriendelijk gevraagd' in te tekenen. Tot slot zijn er nog de Saoedische fondsen die nauw verbonden zijn met de regering en waarvan wordt verwacht dat ze tijdens de eerste beursdagen het aandeel ondersteunen. 'Aan de staatsfondsen is gevraagd wat cash achter de hand te houden voor de eerste beursdagen van Aramco', zeggen anonieme bronnen aan Financial Times.

Verkopen

Toch hebben meerdere westerse hedgefondsen aanzienlijke aandelenpakketten in Armaco gevraagd - en gekregen - in de overtuiging dat de koers dankzij alle steunmaatregelen stijgt. Sommigen zouden van plan zijn opnieuw te verkopen, nu de grens van 2.000 miljard dollar bereikt is, signaleren bronnen in Financial Times.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud