ArcelorMittal crasht na aandelenemissie

De hoogoven in Duinkerke - foto Philippe Huguen ©AFP

ArcelorMittal wil 3,5 miljard dollar ophalen door de uitgifte van aandelen en converteerbare effecten. De aankondiging, in volle beurshandel, zorgde voor een koersval van ruim 5 procent.

ArcelorMittal wil zijn schulden verder afbouwen en lanceert daarom een gecombineerd aanbod van nieuwe aandelen en verplicht te converteren achtergestelde effecten (MCN). Die operatie, die enkel bestemd is voor de Amerikaanse investeerders, moet 3,5 miljard dollar (2,7 miljard euro) opleveren, zo deelt de staalgroep mee.

Welke verhouding de aandelen en die effecten binnen het globale aanbod zullen krijgen, wordt pas later bepaald. De operatie zorgt hoe dan ook voor een verwatering en dat ressorteerde onmiddellijk effect op de beurs van Amsterdam. Daar stond het aandeel op een half procent winst, na het bericht dook het vijf procent lager.

'Schuldenafbouw blijft prioritair voor om de nodige strategische flexibiliteit te behouden', aldus een mededeling. ArcelorMittal wil met dit 'en andere initiatieven' zijn nettoschulden tegen juni dit jaar reduceren tot 17 miljard dollar. Op 'middellange termijn' wil de staalgroep evolueren naar een schuldenlast van 15 miljard dollar.

Lakshmi Mittal, voorzitter en CEO van Arcelor Mittal, stelt in het persbericht: 'We hebben steeds gezegd dat een schuldenreductie prioritair is voor ons bedrijf'. De effecten krijgen een looptijd van drie jaar en worden uitgegeven tegen 100 procent. De coupon levert 5,875 tot 6,375 procent per jaar op; de conversie vindt plaats op het einde van de looptijd maar kan vervroegd worden.

De aandelen zullen bij voorkeur aangeboden worden aan de bestaande aandeelhouders. De familie Mittal heeft zich al geëngageerd om deel te nemen aan het globale aanbod voor een bedrag van 600 miljoen dollar. Hoeveel van dat pakket aandelen zijn, is niet duidelijk. Er zullen geen transacties gebeuren met dat pakket gedurende 180 dagen.

ArcelorMittal denkt dat de plaatsing van de aandelen rond zal zijn tegen maandag 14 januari, die van de MCN's twee dagen later. De groep bevestigt intussen zijn prognose voor het volledige boekjaar 2012,met name een ebitda van circa 7 miljard dollar en 22 miljard dollar schulden.

Duinkerke

Eerder op de dag kondigde de groep de heropening aan van de enige van de drie hoogovens van Duinkerke die stillag. De hoogoven heeft een capaciteit van één miljoen ton staal per jaar en wordt op 20 januari weer in gang gezet. Dat gebeurt volgens ArcelorMittal omdat klanten weer hun voorraden beginnen aanvullen.

De directie verkondigde in november nochtans dat de economische toestand in 2013 nog somberder zou worden. De oven gaat nu dus toch weer open, nadat voor 8 miljoen onderhoudswerken werden uitgevoerd. In de sector noord van de groep zijn nu zes hoogovens operationeel: twee in Bremen, twee in Gent, twee in Duinkerke. Daar komt dus weldra een derde in Duinkerke bij.

Phillipe Collet, een vakbondsman van de CGT, noemt de heropstart 'uitstekend nieuws, ook al is (die operatie) een gevolg van de sluiting van Luik en Florange'. De definitieve sluiting van de hoogovens in Florange in Lorraine zorgde voor een maandenlange confrontatie met de Franse regering. De site van Duinkerke stelt 3.300 mensen te werk.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud