ArcelorMittal crasht na winstverlaging

Lakhsmi op een congres in Brazilië begin dit jaar

's Werelds grootste staalgroep blijft teleurstellen, dit keer met een winstwaarschuwing. De sterk gezakte prijs voor ijzererts is de schuldige. De markt straft het aandeel af.

'De prijs voor ijzererts lag lager dan onze vooruitzichten. We gingen uit van gemiddeld 120 dollar per ton voor het hele jaar, we stellen dit nu bij naar 105 dollar per ton', aldus ArcelorMittal in zijn persbericht over de resultaten van het tweede kwartaal. Als alle parameters dezelfde blijven, zou de ebitda of operationele winst voor afschrijvingen uitkomen op 7,0 miljard dollar. Dat is nauwelijks meer dan de 6,9 miljard dollar die in 2013 werd geboekt en een miljard minder dan wat de groep tot nog toe als doelstelling had vooruitgeschoven.

De gevolgen laten zich raden, het aandeel wordt massaal gedumpt in Amsterdam, de beurswaarde zakt tot 17,8 miljard euro. Het is de sterkste daler van de AEX-index. 'We hadden een winstwaarschuwing zien aankomen, maar niet zo'n drastische, we rekenden eerder met 7,5 miljard winst', aldus Jaap Kuin van ING. Hij behoudt zijn koersdoel van 11,50 euro en een koopadvies. Beurshuis Bank Degroof sleutelt evenmin aan zijn koopaanbeveling, noch aan zijn koersdoel van 13,50 euro. 

Nochtans zette de groep over het voorbije kwartaal degelijke cijfers neer. Het nettoverlies per aandeel van 44 cent werd omgezet in een winst van 3 cent, de ebitda ging van 1,70 naar 1,76 miljard, de omzet steeg van 20,20 naar 20,70 miljard euro. 'De cijfers over het voorbije kwartaal en halfjaar weerspiegelen de verbetering van onze staal- en ertsproductie. Maar de verhoging van die ijzerertsvolumes werd teniet gedaan door een lage prijs', aldus CEO en voorzitter Lakshmi Mittal in een persbericht.

Over het eerste halfjaar steeg de productie van ijzererts van 28,1 naar 31,4 miljoen ton, die van staal van 44,9 naar 46,1 miljoen ton. 'Alle indicatoren voor Europa en de Verenigde Staten blijven positief', schrijft Mittal nog, en die vertegenwoordigen twee derde van onze leveringen. We verhogen trouwens onze prognoses inzake de vraag vanuit deze markten. Voor het overige blijven we focussen op een verlaging van de kosten, investeringen in onze sleutelactiviteiten en een vermindering van onze nettoschuld'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud