Advertentie

ArcelorMittal trekt extra miljard euro uit voor inkoop van aandelen

©Lefevre Sylvain/ABACA

ArcelorMittal gaat zijn inkoopprogramma van eigen aandelen met 1 miljard dollar optrekken nadat de staalgroep heeft uitgepakt met de hoogste kwartaalwinst sinds 2008.

De omzet steeg in het derde kwartaal met ruim de helft tot 20,2 miljard dollar. De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 4,6 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar leed ArcelorMittal een verlies van 261 miljoen dollar.

De sterke resultaten zijn te danken aan de hoge staalprijzen. De gemiddelde prijs voor een ton staal ligt 76 procent hoger dan een jaar geleden. ‘Dat resulteerde in de hoogste nettowinst en de laagste nettoschuld sinds 2008’, benadrukt CEO Aditya Mittal.

Negen maanden ver in het jaar staat de nettowinst op bijna 11 miljard dollar, tegenover een verlies van zowat 2 miljard dollar vorig jaar. In het derde kwartaal kwam de nettowinst uit op 4,6 miljard dollar, de brutobedrijfswinst verzesvoudigde tot 6,06 miljard dollar. De nettoschuld daalde tot 3,9 miljard dollar, het laagste peil sinds 2006 en ruim 5 miljard dollar lager dan eind juni van dit jaar.

De vooruitzichten blijven positief: de onderliggende vraag zal naar verwachting blijven verbeteren, en de staalprijzen blijven op een hoog niveau.
Aditya Mittal
CEO ArcelorMittal

Ondanks de forse winststijging zijn de kwartaalprestaties minder dan analisten hadden verwacht, omdat de volumes lager uitvielen dan verwacht. Het volume aan verscheept staal daalde met 9 procent. 'De oorzaak is een combinatie van enerzijds meer annuleringen van bestellingen vanuit de autosector, vertragingen in de leveringen en de eigen beperktere productie als gevolg van de hoge energieprijzen', legt ING-analist Stijn Demeester uit.

Positief voor toekomst

Toch blijft topman Aditya Mittal positief voor de nabije toekomst. ‘Ondanks de volatiliteit die we blijven zien door Covid-19 is dit een zeer sterk jaar voor ons. De vooruitzichten blijven positief: de onderliggende vraag zal naar verwachting blijven verbeteren, en de staalprijzen blijven op een hoog niveau. Dat zal tot uiting komen in de jaarcontracten voor 2022.’

Hij verwacht dat de vraag naar staal, buiten slokop China, met 12 tot 13 procent zal toenemen dankzij het economisch herstel. In China, goed voor meer dan de helft van de vraag, verwacht Mittal dit jaar evenwel een krimp. Dat is vooral te wijten aan de schuldencrisis die weegt op de vastgoedmarkt.

Extra inkopen

De goede resultaten laten ArcelorMittal toe zijn aandeelhouders in de watten te leggen. Zo wordt het huidige, lopende inkoopprogramma met een extra miljard euro verhoogd. Dat brengt het totaal aan kapitaaluitkeringen sinds september 2020 op 6 miljard dollar.

Daarvan is nog 1,8 miljard euro beschikbaar om eigen aandelen in te kopen. Op de beurs werd de verhoging van het inkoopprogramma enthousiast onthaald, want het aandeel koerste donderdag op de beurs van Amsterdam 3,7 procent hoger.

Vergroening

ArcelorMittal zet ook alle zeilen bij in de vergroening van zijn productie. Het concern heeft in ons land een grote staalfabriek in de Gentse haven, en die speelt in de groep een voortrekkersrol. Het kondigde onlangs nog aan – samen met de federale en Vlaamse overheid - 1 miljard euro te investeren in een DRI-oven (direct-gereduceerd ijzer) en twee elektrische ovens in Gent. Een DRI-oven gebruikt gas in plaats van steenkool en kan later wellicht op waterstof draaien.

Het bedrijf wil zijn CO2-uitstoot met 3,9 miljoen ton per jaar terugdringen. Dat is zowat 4 procent van de totale CO2-uitstoot van Vlaanderen. De hele groep wil tegen 2030 haar CO2-uitstoot met 30 procent verminderen en tegen 2050 klimaatneutraal produceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud