ArcelorMittal wil Luikse hoogovens niet verkopen

Werknemers van ArcelorMittal protesteerden zondag voor het congres van de PS in Namen - Foto Belga

ArcelorMittal zal nooit ruw gietijzer kopen van een hoogoven die werd overgenomen door de Belgische overheid, zo meldde de staalgroep maandag tijdens een onmoeting met de Waalse regering.

ArcelorMittal zal nooit ruw gietijzer kopen uit zijn hoogovens, mochten die worden overgenomen door de overheid. Het staalbedrijf zou ook een gelijkaardige instructie geven aan de onderaannemers. Dat zei het staalbedrijf maandag tijdens een ontmoeting met ministers van de Waalse regering, zo schrijft La Libre Belgique dinsdag.

Verschillende kranten melden ook dat ArcelorMittal tijdens de vergadering meermaals benadrukte dat het niet de intentie heeft de hoogovens in Luik te verkopen maar die wil stilleggen. Een overname door het gewest en de herstart van de warme lijn in Luik zou met andere woorden niet realistisch en puur fantasie zijn.

Volgens Robrecht Himpe, topman vlakstaal Europa, zou zelfs indien het bedrijf de hoogovens zou verkopen, de overnameprijs onbetaalbaar zijn: 1 miljard euro, de waarde van de installaties. Daar zou nog het sociaal passief bijkomen, evenals de kosten voor bodemsanering.

ArcelorMittal uitte maandag ook een ultimatum bij de Waalse ministers: de procedures verbonden aan de sociale onderhandelingen over de sluiting van de koude lijn moeten vrijdag rond zijn. Anders wordt het investeringsplan van 138 miljoen euro voor de koude lijn opnieuw herbekeken.

Vorige week had de directie aangekondigd dat de investering in de koude lijn werd ingetrokken, omdat het sociaal overleg over de warme lijn was vastgelopen. Vandaag komt er dan toch een verzoeningsvergadering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud