Armlastig Afghanistan zit op enorme voorraad grondstoffen

Terwijl het geweld in Afghanistan weer oplaait, blijkt het armlastige land te beschikken over bijna 1.000 miljard dollar aan onontgonnen grondstoffen. Dat heeft een team van Amerikaanse geologen en vertegenwoordigers van het Pentagon ontdekt, schrijft The New York Times. Sommigen zien in de enorme vondst de nieuwe ‘ruggengraat van de Afghaanse economie’.

De Amerikaanse onderzoekers baseerden zich op documenten die het Sovjet-leger achterliet nadat het in de jaren 80 een vruchteloze oorlog had gevoerd in Afghanistan. De grondstoffenvoorraden liggen verspreid over het hele land, ook in de zuidelijke en oostelijke regio’s langs de grens met Pakistan, waar enkele van de meest intense gevechten in de oorlog tegen de taliban worden gevoerd.

Saudi-arabië

Afghanistan zou vooral rijk zijn aan ijzer en koper. Het land zou over voldoende hoeveelheden beschikken om ’s werelds grootste producent van beide grondstoffen te worden. Volgens een document van het Pentagon, dat The New York Times kon inkijken, zou Afghanistan ook ‘het Saudi-Arabië van lithium’ kunnen worden. Lithium is het hoofdbestanddeel om batterijen voor laptops en Blackberry’s te maken. Voorts hebben de vorsers grote voorraden kobalt en goud aangetroffen in de Afghaanse bodem.

‘Het potentieel is verbijsterend’, reageerde de Amerikaanse generaal David Petraeus, verantwoordelijk voor de militaire strategie van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. De geschatte waarde van de onontgonnen grondstoffen - 1.000 miljard dollar - doet het huidige Afghaanse bruto binnenlands product - zo’n 12 miljard dollar - verbleken. Afghanistan zou kunnen uitgroeien tot een van de grootste mijnbouwcentra ter wereld, al zal het jaren duren vooraleer de industrie ten volle ontwikkeld is. Niettemin zou dat de economie enorm boosten, buitenlandse investeerders aantrekken en de werkgelegenheid stimuleren. Al sluimert in de VS de vrees dat de naar grondstoffen hongerende Chinezen, die nu al een kopermijn in Afghanistan exploiteren, met de economische vruchten gaan lopen nadat de Amerikanen al jaren proberen het land te stabiliseren.

Politie

De afgelopen maand is het geweld in Afghanistan alvast opnieuw opgelaaid. In het weekend brachten drie aanslagen van talibanstrijders 18 Afghaanse politie-agenten om het leven. Sinds begin juni zijn ook al 38 militairen van de internationale troepenmacht gesneuveld. Zo werd onder meer een Amerikaanse helikopter neergeschoten.

Het grootschalige offensief van de afgelopen maanden in Marjah, een bolwerk van de taliban in het zuiden van Afghanistan, is geen onverdeeld succes gebleken. Voorts blijft de corruptie in het land welig tieren. Ook de relatie tussen het Witte Huis en de Afghaanse president, Hamid Karzai, is ernstig getroubleerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud