Asbestproblemen vellen GBL-participatie Imérys

Imérys keldert meer dan een tiende op de beurs van Parijs. ©Bloomberg

Een nieuwe tegenvaller voor de Belgische holding GBL: naast de recente crash van Umicore, maakt ook de Franse mineralenproducent Imérys een forse duik wegens asbestproblemen in een Amerikaanse fabriek.

Imérys is goed voor ongeveer een tiende van de intrinsieke waarde van GBL , en voor bijna een vijfde van de dividendinkomsten. De beursgenoteerde holding van de Belgische familie Frère en de Canadese familie Desmarais bezit 54 procent van de Imérys-aandelen. De Franse mineralengroep keldert ruim een tiende op de beurs van Parijs.

Maandagavond kwam Imérys met belabberde kwartaalcijfers, gekoppeld aan een stevige winstwaarschuwing voor het hele jaar. Wegens productieproblemen ligt een wollastonietfabriek in het Amerikaanse Willsboro stil. Wollastoniet is een spierwit mineraal dat gebruikt wordt om keramiek en keramische remmen te maken. De problemen zullen dit jaar een hap van 25 miljoen euro uit de nettowinst nemen. Tijdens de analistenconferentie gaf algemeen directeur Conrad Keijzer toe dat de grondstoffen besmet waren met asbestresten. Imérys zal de mijnoperaties herbekijken om te voorkomen dat dit nog gebeurt, en hoopt de vestiging tegen eind juni weer te kunnen opstarten. 

Een communicatieblunder. Het is hallucinant om niet meteen te zeggen dat het om asbest gaat.
Anonieme analist

'Een communicatieblunder. Het is hallucinant om niet meteen te zeggen dat het om asbest gaat', zei een analist anoniem tegen het persagentschap Reuters. Asbest kan kanker veroorzaken.

Talkpoeder

Volgens het beurshuis Bryan Garnier komen de nieuwe moeilijkheden boven op een reeks andere recente problemen, waaronder die bij enkele mijnen voor zand voor schalieontginning, een grafietmijn in Namibië, en de talkproductie. Talk ligt in de VS zwaar onder vuur. Er lopen verschillende rechtszaken van vrouwen die zeggen dat ze door talkpoeder met asbest in baarmoederkanker hebben gekregen. Ze viseren vooral de producent van babytalkpoeder Johnson & Johnson, maar ook diens talkleverancier, Imérys. Om het gevaar van de 14.000 Amerikaanse claims in te dijken, vroeg de Noord-Amerikaanse tak van Imérys eind vorig jaar bescherming tegen zijn schuldeisers.

GBL levert met Ian Galienne, Paul Desmarais III en Colin Hall drie van de 14 bestuurders van Imérys.

Ondanks de recente val noteert Imérys nog nipt hoger dan eind vorig jaar. De materialengroep Umicore (-6%) is de enige verliezer in de GBL-portefeuille sinds Nieuwjaar. De meeste participaties gingen al vlot hoger. De ster is Adidas, dat dit jaar 38 procent hoger spurtte. De Duitse maker van sportartikelen legde vorige week ijzersterke cijfers voor, waardoor GBL nu al voor meer dan een vijfde uit Adidas-aandelen bestaat. Woensdagavond maakt GBL zijn kwartaalcijfers bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud