Auditeur FSMA opent onderzoek naar Nyrstar

De beurswaakhond FSMA gaat onderzoeken of de zinkgroep Nyrstar heeft voldaan aan haar informatieverplichtingen. ©Meike Wijers

De auditeur bij de beurswaakhond FSMA gaat onderzoeken of de zinkgroep Nyrstar heeft voldaan aan haar informatieverplichtingen als beursgenoteerd bedrijf. Dat zegt de FSMA. Het onderzoek kan leiden tot een administratieve sanctie of zelfs een melding aan het parket.

De FSMA houdt Nyrstar en de informatie die het bedrijf verstrekt aan zijn aandeelhouders al een tijd in het oog. Zo was er in juni, vlak voor de algemene vergadering, de erg uitzonderlijke demarche om de beleggers te waarschuwen dat er volgens de FSMA onvoldoende informatie was om de jaarrekening goed te keuren. De financieeltoezichthouder tikte Nyrstar daarvoor op de vingers, maar werd wandelen gestuurd.

Interne auditdienst

Nu gaat het dossier een nieuwe fase in. ‘Het directiecomité van de FSMA heeft beslist de auditeur te vatten met de vraag te onderzoeken of Nyrstar aan zijn informatieverplichtingen is tegemoetgekomen’, zegt woordvoerder Johan Corthouts.

Bijkomende gegevens wil de FSMA niet kwijt. Maar volgens onze informatie heeft de beslissing niets te maken met de beweringen van Gilbert Guinikoukou, het gewezen hoofd van de interne auditdienst, dat Nyrstar knoeide met zijn cijfers. De FSMA voert ook daar een onderzoek naar. De vraag aan de auditeur slaat dus op de informatie die het beursgenoteerde bedrijf bezorgde aan de beleggers.

Ernstige aanwijzingen

De FSMA doet heel wat dergelijke analyses en gaat tal van koersbewegingen en aandelentransacties na. Maar slechts een klein deel daarvan leidt tot een onderzoek door de auditeur. Volgens de website van de waakhond komt zo’n onderzoek er bij ‘ernstige aanwijzingen van onwettige praktijken’. De auditeur maakt een onderzoeksverslag op voor het directiecomité van de FSMA. Dat kan beslissen de sanctiecommissie of zelfs het parket in te schakelen, maar ook een minnelijke schikking of een klassering zonder gevolg behoren tot de mogelijkheden.

Nyrstar zegt in een reactie niet op de hoogte te zijn van de beslissing van de FSMA en verkiest daarom voorlopig geen commentaar te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud