Banken weigeren Antwerpse diamantairs

De Antwerpse diamantsector dreigt financieel drooggelegd te worden door onwillige bankiers. ©BELGA

Gebrek aan financiering bedreigt het grootste diamantcentrum ter wereld.

De Antwerpse diamantairs zitten in het nauw, nu steeds meer banken geen zaken meer met hen willen doen. Sommige handelaars krijgen zelfs geen privérekening meer, is te horen in de diamantwijk. De bancaire problemen bedreigen de positie van Antwerpen in de diamantwereld.

Diamantairs die bij een bank aankloppen, krijgen zelfs geen privérekening meer.
koepelorganisatie antwerpse diamantindustrie

Antwerpen telt zo’n 1.700 diamantbedrijven, goed voor meer dan 44 miljard euro omzet. De Scheldestad heeft de voorbije jaren al een deel van haar glans verloren als grootste diamantcentrum van de wereld. Belastingontduiking, zwarte boekhoudingen en een gebrek aan transparantie wegen op de geloofwaardigheid van de diamantbedrijven, waardoor de banken niet langer bereid zijn kredieten toe te kennen.

Paniek

Veel spelers, vooral kleine zelfstandige diamantairs, zitten met de handen in het haar. Overleg tussen de diamantsector, de Nationale Bank en Febelfin, de federatie van de financiële sector, heeft niets opgeleverd. De Belgische banken blijven de diamantairs weigeren.

‘Een sector mag niet volledig worden uitgesloten. De banken moeten elk bedrijf afzonder beoordelen’, argumenteert AWDC, de koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector. Maar de banken schuilen voor hun kredietbeleid achter de strikte regelgeving.

De ondergang van de Antwerp Diamond Bank in 2014 was een zware klap voor de lokale diamantsector. ©Bloomberg

De paniek laaide voor het eerst op in de Antwerpse diamantwijk, toen KBC in 2014 besliste de deuren van Antwerp Diamond Bank, de belangrijkste bank in de sector, te sluiten. Dat zou 500 van de 1.700 diamantbedrijven in de problemen brengen, werd toen voorspeld.

Drie jaar later is er nog geen oplossing. Intussen heeft ook Standard Chartered beslist zich uit de diamantsector terug te trekken. ABN AMRO verstrengde dan weer zijn kredietvoorwaarden voor diamantairs. En andere buitenlandse banken zijn niet geneigd de klanten over te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud