Bekaert beleeft slechtste beursdag in 30 jaar

©rv

Na de winstwaarschuwing van Bekaert vrijdagochtend neemt de staaltechnologiegroep op de beurs de zwaarste duik sinds 1987. Ook analisten zijn in negatieve zin verrast.

Bekaert verraste vrijdagochtend met een stevige waarschuwing voor de halfjaarresultaten die het volgende week presenteert. De operationele winst van de eerste zes maanden van het jaar zal ongeveer 20 procent lager uitkomen dan de gemiddelde berekening van analisten. En die lag al 20 procent lager dan het cijfer van vorig jaar. 

Daarbovenop laat Bekaert weten dat er in de tweede jaarhelft geen beterschap zal volgen. Door vertragingen met de introductie van een nieuw soort zaagdraad in China, de zwak presterende dochterfirma Bridon en de hoge grondstoffenprijzen zal het bedrijf er niet in slagen om de scheve situatie dit jaar nog recht te trekken. 

Gevolg: over heel 2018 zal de winstgevendheid lager uitvallen dan in 2017.

1987

Zowel beleggers als analisten reageren stevig op het bericht van Bekaert, dat over een week bij de publicatie van de volledige halfjaarcijfers meer uitleg zal geven. Op Euronext Brussel was het vrijdagochtend lang wachten op een koers aangezien de verkopers met veel meer waren dan de kopers. 

'Wij zien geen positieve veranderingen op de middellange termijn. Het blijft afwachten in welke mate versnelde strategische actie nodig is.'
Stefaan Genoe
Analist Degroof Petercam

Uiteindelijk ging het aandeel min 18 procent, wat later zelfs min 25 procent. Dat betekent dat Bekaert, dat al sinds 1972 op de beurs van Brussel noteert, zijn slechtste beursdag sinds 1987 meemaakt. Het herstelde uiteindelijk nog tot 20 procent.

Analisten zijn evenmin vrolijk over de prestaties van het bedrijf. Stefaan Genoe, analist bij Degroof Petercam, trekt zijn advies om het aandeel te kopen prompt in. 'Gezien het aantal problemen dat Bekaert oplijst in zijn mededeling voor de eerste en de tweede jaarhelft, ziet de tweede jaarhelft er ook zeer uitdagend uit.

Strategische actie

'Vooral de aanhoudend sterke competitieve prijsdruk blijft een issue', zegt Genoe. 'Wij zien geen positieve veranderingen op de middellange termijn. Het blijft afwachten in welke mate versnelde strategische actie nodig is.'

Ook Wim Hoste van KBC Securities, die spreekt van een 'slechte verrassing', haalt Bekaert van zijn lijst met koopwaardige aandelen 'vanwege het zwakke momentum dat nu naar verwachting zal duren tot in de tweede helft van het jaar, en vanwege de beperkte algemene visibiliteit'. 

Bij ING houdt analist Stijn Demeester zijn oordeel nog in beraad. 'Maar het is duidelijk dat het bedrijf forse tegenwind ervaart, wat het momenteel erg moeilijk maakt om enige zichtbaarheid op toekomstige winst te krijgen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud