Bekaert choqueert met 600 ontslagen

Bekaert-CEO Bert De Graeve (foto: Belga)

Bekaert schrapt 600 jobs - bijna 1 op de 4 banen - in België. In China verdwijnen 1.250 arbeidsplaatsen. Maar het wordt nog erger. Bekaert neemt de wereldwijde organisatie onder de loep en wil daarop nog eens 100 miljoen euro extra besparen. Beleggers reageeerden geschokt op het onheil bij de voormalige beursfavoriet.

'In de 130 jaar rijke geschiedenis van Bekaert hebben we dit nooit eerder meegemaakt, dit is uniek', zegt CEO Bert De Graeve op de persconferentie. 'Nooit eerder hebben we in zo'n korte tijd zo'n steile opgang en neergang gekend van één product, zaagdraad. Maar niemand kan met de vinger worden gewezen. Niemand treft schuld. We hebben als technologieleider in onze sector geen enkele kans laten liggen om groei te bereiken.'

Het aandeel Bekaert maakte een diepe duik en verloor 11,6 procent. Dat is het grootste verlies sinds 29 juli - toen de groep verrassend zwakke halfjaarresultaten opbiechtte - en de vijfde grootste klap sinds de beursgang in 1972.

Het cynische beleggerswereldje ontvangt reorganisaties traditioneel enthousiast, maar ziet in deze onheilstijding eerder een signaal dat de zaagdraadtak - in 2010 nog hét goudhaantje van de groep - in een nog dieper dan gevreesde crisis zit.

Ingrijpend

'Het management heeft duidelijk gemaakt dat 2012 een transitjaar wordt', zegt Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities die de conferencecall volgde. 'De kosten die verbonden zijn aan de herstructurering, zullen een van de belangrijkste zijn in de geschiedenis van de groep. In 2008 trok Bekaert 80 miljoen euro uit voor de sites in Hemiksem en Lanklaar. Je kan denken dat het deze keer richting 100 miljoen euro of meer gaat.'

De kosten voor de herstructurering kunnen oplopen tot 100 miljoen euro in 2012. Het is een van de belangrijkste ontslagrondes in de geschiedenis van Bekaert.

Bekaert spreekt over een 'ingrijpend herschikkingsprogramma' als een 'reactie op de structurele verandering in de markt voor zonne-energie, op de toenemende onzekerheid in andere markten en de algemene instabiliteit op lange termijn'.

Vooral de zaagdraaddivisie wordt getroffen. De door Bekaert geproduceerde zaagdraad wordt gebruikt voor het snijden van onderdelen van zonnepanelen. Maar die markt ligt op apegapen. 'Ongekende ontwikkelingen in de sector van zonne-energie dwingen ons tot onmiddellijke actie.' 

'De markt voor zaagdraad is spectaculair ineengestort', zei CEO Bert De Graeve op de persconferentie. 'Een combinatie van factoren heeft tot deze situatie geleid. De eindmarkt voor zonnepanelen ligt bijna volledig in Europa. Daar is de vraag dramatisch gedaald doordat verschillende overheden hun subsidieprogramma hebben stopgezet en andere, zoals Duitsland, de subsdidiekraan systematisch dichtdraaien. De prijzen voor zaagdraad zijn gekelderd door de stijgende concurrentie in Azië en de daarbij horende overcapaciteit.'

Door de overcapaciteit hebben in Azië al tal van bedrijven hun zaagdraadactiviteiten stopgezet. 'Maar zelfs nu nog is er 250 tot 300 procent overcapaciteit', aldus De Graeve. Een cijfer dat alles zegt. 'Zelfs al stabiliseert de vraag, dan nog kan zo'n overschot moeilijk leiden tot een gezonde markt.'

België

In België gaan 609 arbeidsplaatsen verloren. 'Ik wil benadrukken dat deze herstructering niets te maken heeft met loon- of energiekosten in België, noch met efficiëntieproblemen', zei De Graeve bij het begin van de persconferentie. 'We moeten erover waken dat deze discussie niet verkeerd wordt gevoerd. De beslissingen hebben te maken met een wereldwijd probleem.'

Niettemin is de impact in België groot. Bijna een vierde van de 1.250 banen gaat verloren. In Aalter worden alle zaagdraadactiviteiten stopgezet. Daardoor verdwijnen op korte termijn 287 arbeidsplaatsen. Daarnaast gaan in de site nog eens 100 arbeidsplaatsen verloren. Het gaat om activiteiten in hieldraad en halfproducten. De directie wil er alles aan doen om de resterende 100 arbeidsplaatsen te behouden.

Ongeziene ontwikkelingen in de sector van zonne-energie dwingen ons tot onmiddellijk actie.

Bekaert

Ook de sites in Ingelmunster en Deerlijk zijn betrokken bij de herschikking van het zaagdraadplatform van de groep. Daar stuurt het management de ontwikkelingsprioriteiten bij. In Ingelmunster gaat het om 68 banen, in Deerlijk om 102. Ook in Zwevegem krijgen de werknemers slecht nieuws. Daar produceert Bekaert roestvaste staaldraad, maar een deel van de productie verdwijnt, waardoor 52 jobs verloren gaan.

Aalter en Zwevegem gaan evenwel niet dicht. 'Samen met de sociale partners gaan we op zoek om er producten met een hoge toegevoegde waarde te behouden.' In België telt Bekaert 2.700 werknemers. Wereldwijd is dat 28.000.

De kans op bijkomende ontslagen de komende maanden is reëel. Bekaert gaat namelijk de wereldwijde organisatiestructuur onder de loep nemen. Dat moet nog eens 100 miljoen euro extra kostenbesparingen opleveren. 'Maar die studie moet nog van start gaan', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud