Advertentie

Bekaert duwt op pauzeknop in VS

Ceo Matthew Taylor van Bekaert tijdens een bezoek aan een Braziliaanse fabriek samen met staatssecretaris Pieter De Crem ©Katy sherriff

Staaldraad- en staalkoordproducent Bekaert stelt zijn investeringen in de VS uit. 'Te veel onzekerheden', zegt topman Matthew Taylor die zich heel tevreden toonde over de 'uitstekende halfjaarcijfers'.

Bekaert plant dit jaar 250 miljoen euro investeringen in de uitbreiding en modernisering van zijn 100 fabrieken. Dat is 100 miljoen euro meer dan vorig.

Ook in de VS, waar de groep negen fabrieken heeft, waren er plannen. Bekaert wil er 25 miljoen euro investeren in de uitbreiding van zijn staalkoordfabriek in Rogers, Arkansas, wat 100 extra jobs zou opleveren. Maar dat gaat niet door.

VS on hold

'Voorlopig hebben we die on hold gezet', zei Taylor vrijdagmiddag in een toelichting op de halfjaarresultaten

Volgens Taylor zijn er momenteel te veel onzekerheden in de VS. 'Niemand weet goed waar het land naar toe gaat. Mensen twijfelen, wachten af, kopen minder en wachten af met investeren. In het eerste kwartaal heeft Trump veel uitspraken en beloftes gedaan, maar voorlopig zie je daar weinig van. Komen er invoerheffingen op bepaalde producten? Wordt er meer geïnvesteerd in infrastructuur, in steenkoolmijnen, in de staalsector? Waarschijnlijk wel, maar op korte termijn lijkt niets daar op te wijzen. Sinds de uitspraken van Trump is er nog geen enkele steenkoolmijn geopend'.

Taylor gaf toe dat hij wat verrast was door de terugval van de volumes in de VS. 'Het eerste kwartaal was goed maar in het tweede zagen we de trend omkeren'.

Walsdraad uit China

Als er effectief zware importheffingen komen op het type walsdraad dat Bekaert nodig heeft voor onze Amerikaanse staalkoordactiviteiten - nu komt die grondstof onder meer vanuit China - zal Bekaert zich volgens Taylor verplicht zien om staalkoord vanuit China in te voeren.

'Een absurde situatie', zegt Taylor. 'Wij zullen er geld mee blijven verdienen, maar voor de VS is het een slechte zaak want ze zullen knowhow, expertise en toegevoegde waarde verliezen. Momenteel lijkt niemand daar te beseffen dat er meer mensen werken in de staalkoord- en staaldraadindustrie dan in de staalindustrie die men wel wil beschermen.'

We halen een recordomzet en de winst steeg met 12 procent. I'm very pleased.
Matthew Taylor
Ceo Bekaert

De Noord-Amerikaanse activiteiten deden het in het eerste kwartaal goed, ook al liggen de winstmarges er maar half zo laag als in Europa. Het tweede kwartaal was als gevolg van economische onzekerheid in de VS minder. 'Toch slaagden we erin om de winst er in het eerste halfjaar met 61 procent op te voeren', aldus Taylor die er van uit gaat dat het tweede halfjaar in de VS opnieuw minder wordt.

In probleemland Venezuela blijft Bekaert krampachtig staalkoord produceren. Taylor: 'Het blijft er aartsmoeilijk maar we hebben er een manier gevonden om walsdraad te importeren. We verliezen er geen geld'.

Blij met resultaten

Taylor was heel tevreden over de globale resultaten van Bekaert, ook al lagen de verwachtingen van de analisten iets hoger en stuurden beleggers het aandeel op een bepaald moment zelfs 10 procent lager.

'Ik lig niet wakker van de reacties van de koers op een dag. Ik werk op lange termijn', aldus de opgewekte in hemdsmouwen uitgedoste Taylor. 'We hebben een recordomzet gehaald en de bedrijfswinst lag 12 procent hoger dan vorig jaar. I'm very pleased'.

Taylor kan er mee leven dat de winstmarge in vergelijking met vorig jaar was gedaald van 8,6 naar 8,4 procent. Ook al liet hij zich tijdens de presentatie van de cijfers glimlachend ontvallen dat hij 'jamais content' is, een zin die hij niet in het Nederlands maar wel in het Chinees kon vertalen.

Taylor: 'Die daling heeft alles te maken met de integratie van de activiteiten van Bridon Bekaert Ropes, de staalkabeldochter die we in 2015 oprichtten via fusie met het Britse Bridon. Die divisie, die goed is voor een tiende van de omzet, werd dit semester voor het eerst geconsolideerd, maar haar winstmarges liggen veel lager (4,7%). Op vergelijkbare basis haalden we afgelopen halfjaar een winstmarge van 8,9 procent.'

Bekaert Bridon maakt vooral kabels voor de olie- en gasindustrie, een sector die nog altijd in zwaar weer verkeert. Taylor: 'Ik zie daar geen verandering, maar de winstmarges van de divisie stijgen wel elk kwartaal als gevolg van de kostenbesparingen die we er doorvoeren'.

Mindere tweede helft

De tweede helft van het jaar zal volgens Taylor minder winst genereren dan de eerste. 'De verkoop van onze Braziliaanse Sumaré-vestiging aan onze ArcelorMittal joint venture BMB zal ons op ebit-niveau 10 miljoen euro kosten. De tweede jaarhelft is sowieso altijd iets minder. Maar globaal moeten we voor het volledige jaar de bedrijfswinst van vorig jaar kunnen evenaren'.

Die bedroeg toen 305 miljoen euro. Taylor blijft bij zijn belofte om 'de komende jaren' de winstmarge op te krikken tot 10 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud