Advertentie

Bekaert onderuit na Chinees winstalarm

Matthew Taylor, CEO van Bekaert ©Thierry du Bois

Een winstalarm bij een Chinese concurrent zet het aandeel Bekaert op verlies. De Chinese markt voor staalkoord klapt in elkaar. ‘De capaciteitsbenutting van de Bekaert-fabrieken is er gedaald van 90 tot 70 procent. Dat is niet niets’, klinkt het bij Bank Degroof.

Bernard Hanssens van Bank Degroof verlaagt zijn winstprognose voor Bekaert in Azië voor 2014 (-12%) en 2015 (-10%). Voor de volledige groep betekent dat dit jaar 5 procent minder recurrente bedrijfswinst. Het aandeel  krijgt rake klappen. 

Shougang, de nummer drie in de Chinese staalkoordmarkt, stuurde donderdag een winstalarm uit. Het bedrijf zal dit jaar verlies maken. Bekaert is in China na Xingda de grootste producent van staalkoord, dat dient om banden te verstevigen. ‘We merken ook dat de vraag in China daalt’, zegt Katelijne Bohez, woordvoerster van Bekaert. ‘En dat zet druk op de prijzen. Maar dat hadden we in november bij de trading update al aangestipt.’ 

-12%
Bank Degroof verlaagt de winstprognoses voor de Aziatische activiteiten van Bekaert voor 2014 met 12 procent. De winstprognose voor de groep zakt 5 procent.

De markt kampt volgens Hanssens al twee of drie jaren met overcapaciteit ‘Veel kleine spelers zijn nochtans verlieslatend maar blijven overeind’, zegt hij. Maar beleggers zien in het winstalarm van Shougang een signaal dat de situatie erger wordt.

‘Bekaert draait nog maar aan 70 procent van zijn maximumcapaciteit in China, tegenover 90 procent eerder’, zegt Hanssens. ‘Dat is geen kleine daling en zal een effect hebben op de omzet en op de winstmarge. En vergeet niet dat Azië voor ongeveer een derde van de groepswinst zorgt.’

De verklaring voor de terugval van de markt is eenvoudig. De groei van de Chinese economie vertraagt. Minder groei, minder vrachtwagenkilometers, minder bandenslijtage, minder vervangingsinvesteringen. En tegelijkertijd valt ook de export terug. Hoe lang gaat dat allemaal duren? Wanneer komt er beterschap? ‘Ik weet het niet. Zijn klanten hun voorraden in de magazijnen aan het gebruiken en verklaart dat de terugval? Moeilijk in te schatten’, klinkt het.

De VS overwegen antidumpingmaatregelen in te voeren voor Chinese bandenproducenten. Een voorlopige beslissing is voorzien op 20 januari. Dat zou de Chinese staalkoordmarkt nog verder onder druk kunnen zetten. Onzekerheid op korte termijn dus.
Bernard Hanssens
analist Bank Degroof

Hanssens merkt nog op dat de situatie in januari nog penibeler kan worden. De Verenigde Staten overwegen namelijk antidumpingmaatregelen in te voeren voor Chinese bandenproducenten. Een voorlopige beslissing is voorzien op 20 januari. ‘Dat zou de Chinese staalkoordmarkt nog verder onder druk kunnen zetten', klinkt het. Onzekerheid op korte termijn dus.

Dit alles doet sommige Bekaert-beleggers terugdenken aan enkele jaren geleden toen de vraag naar zaagdraad, destijds dé winstmotor van Bekaert, plots crashte. De zaagdraad diende om zonnecellen te snijden. ‘De situatie is totaal niet vergelijkbaar’, zegt de Bekaert-woordvoerster. ‘Toen kwam alles bij mekaar. De subsidies voor groene energie werden afgebouwd en de markt voor zonnepanelen stortte in op een moment dat er plots veel nieuwe zaagdraadfabrieken bijkwamen.’

Het is evenwel niet allemaal kommer en kwel. ‘In Latijns-Amerika, exclusief Brazilië, is er beterschap. Net als in de VS. Al zullen de resultaten daar in het vierde kwartaal wel de impact voelen van een brand in een fabriek’, besluit Hanssens. Zijn advies is 'houden' met een koersdoel van 27,50 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud