Belg zamelt 8 kg extra plastic in met nieuwe blauwe zak

©BELGA

De vernieuwde blauwe PMD-zak doet de Belg meer huishoudelijk plastic inzamelen. Dat blijkt uit de cijfers van Fost Plus van het afgelopen jaar.

Vorig jaar recycleerde Fost Plus - de vzw die instaat voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval - 32,2 kg glas, 16,9 kg papier- en kartonverpakking en 15,8 kg pmd (huishoudelijke plastic en metalen verpakkingen en drankkartons) per inwoner. De recyclage van papier en karton bleef stabiel. Die van de glas- en plasticverpakkingen steeg.

Volgens Fost Plus kon bijna 95 procent van de ruim 805.000 ton huishoudelijke verpakkingen die vorig jaar op de markt kwam, worden gerecycleerd. 'Dat is de vijfde stijging op rij en is vooral te danken aan de uitbreiding van de sorteermogelijkheid via de blauwe pmd-zak.' De recyclagegraad voor plastic verpakkingen stijgt naar 51 procent. Daarmee is de Europese doelstelling van 50 procent tegen 2025 al bereikt, zegt Fost Plus.

Dat meer huishoudelijk plasticafval werd ingezameld en gerecycleerd heeft alles te maken met de vernieuwde blauwe pmd-zak. Daarin mogen nu behalve plastic flessen, blikjes en drankkartons ook botervlootjes, yoghurtpotjes en plastic folies.

Fost Plus startte het nieuwe systeem in 2019 op. Vorig jaar kwamen er 900.000 inwoners bij. Eind 2020 gebruikten 4,1 miljoen Belgen de nieuwe blauwe zak. Alle Vlaamse intercommunales zijn sinds 1 april 2021 overgeschakeld op het nieuwe inzamelsysteem. In Wallonië wordt de laatste switch na de zomer verwacht. Brussel stapte begin dit jaar al over.

15,8 kg
Vorig jaar recycleerden we gemiddeld 15,8 kg pmd per inwoner.

'Na de volledige uitrol van de nieuwe blauwe zak verwachten we op termijn jaarlijks 90.000 ton extra verpakkingsmateriaal in te zamelen voor recyclage', zegt topman Patrick Laevers van Fost Plus. 'Dat komt neer op zowat 8 kg extra per inwoner en is een stijging van 160.000 naar 250.000 ton pmd per jaar. Dat het inzamelrendement bij de intercommunales die de overstap maakten naar de nieuwe blauwe zak 8 kg hoger ligt, toont aan dat de nieuwe sorteerboodschap goed wordt opgepikt.'

De hoeveelheid pmd die werd opgehaald bij bedrijven, aan stations, in luchthavens, op festivals, enzovoort steeg ondanks de lockdown met 3.000 ton naar 19.000 ton. De doelstelling is tegen 2023 26.000 ton te halen. Ondanks de sorteerplicht verdwijnt jaarlijks nog 20.000 ton pmd in het gemengde bedrijfsafval.

Recyclage voor hergebruik

Voor de uitsortering van het pmd in 14 aparte fracties werden in België vijf nieuwe sorteercentra gebouwd. Maar de recyclage van plastic in ons land is nog beperkt. Slechts 9 procent van de plastic verpakkingen wordt in België gerecycleerd. Dat percentage moet tegen 2023 naar meer dan 50 procent, zegt Fost Plus.

Tegen dan moeten in ons land drie nieuwe recyclagecentra operationeel zijn waarmee Fost Plus samenwerkingscontracten tekende. Het recylagebedrijf Eco-oh! bouwt samen met Bionerga/Biostoom een fabriek voor de recyclage van polyethyleen uit folies in Beringen. Sources Alma - Belgische marktleider in volume voor gebotteld water - en Suez Recycling bouwen een recyclagefabriek voor petflessen in Charleroi. Eco-oh! gaat ook zijn fabriek in Houthalen uitbreiden voor de recyclage van gemengde restfracties. Fost Plus wordt gefinancierd door bedrijven die verpakte producten op de markt brengen zoals Unilever, Danone en Colruyt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud