Advertentie

Belgen zamelden nooit meer oud elektro in

De Belg zamelde in 2016 gemiddeld 10,2 kg oud elektro in ©recupel

In 2016 verzamelde de Belgische bevolking via Recupel bijna 115.000 ton oud elektro. Een record, maar nog niet voldoende om de Europese doelstelling te halen.

In 2016 zijn meer dan 32 miljoen toestellen ingezameld waar een snoer aan vasthangt of die op batterijen werken.

De inzameling van lampen en klein elektro steeg het sterkst, respectievelijk met 21,4 procent en 20,1 procent. Het toont volgens Recupel aan dat de Belgen de juiste gewoontes beginnen aan te leren: 'elektroafval gooi je niet zomaar weg, je brengt het binnen', is de boodschap.

85 à 90 procent van ieder ingezameld toestel werd door bijna uitsluitend Belgische recycleerders omgezet tot nieuwe basisgrondstoffen.

Die stijging is volgens Recupel onder meer te danken aan het succes van de RecyclePunten. 'Die helpen zeker en vast om van de inzameling van oud elektro een gewoonte te maken bij de consument', zegt CEO Peter Sabbe. Dit jaar komen er nog RecyclePunten bij.

De Belg moet wel nog een tandje bijsteken. Tegen 2019 moeten alle lidstaten van de Europese Unie 65 procent van hun elektroafval inzamelen voor hergebruik of recyclage. Op dit moment is dat in ons land 40 procent. Volgens Recupel kan dat als alle betrokken partijen meer gaan samenwerken.

Urban mining

Recupel benadrukt dat België heel wat troeven heeft. 'In België hebben we de beste recyclers ter wereld, een inzamelketen die werkt, een bevolking die het al gewoon is afval te sorteren, en overheden die van de circulaire economie een prioriteit maken. Alle puzzelstukken zijn er, het is tijd om ze samen te brengen om van België 's werelds beste urban mine te maken', aldus nog Sabbe.

Urban mining is de trend waarbij grondstoffen uit (het elektroafval van) de stad worden gewonnen.

Een van de belangrijke uitdagingen is de registratie en de recyclage van bedrijfsmatig elektroafval. Het overgrote deel van de geregistreerde inzameling betreft tot nu toe huishoudelijk elektroafval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud