Beneo investeert 50 miljoen in Leuvense rijstzetmeelfabriek

©rv

Het voedselverwerkingsbedrijf Beneo-Remy, een onderdeel van de Duitse suikerreus Südzucker, investeert 50 miljoen euro om de productie van rijstzetmeel in zijn Leuvense fabriek met de helft op te voeren.

Als reden voor de capaciteitsverhoging wijst operationeel directeur Roland Vanhoegaerden op de verwachte stijgende vraag naar natuurlijke producten met een 'clean label'. Die producten, zoals rijstzetmeel, worden in almaar meer toepassingen gebruikt. ‘De trend is dat voedselproducenten afstappen van kunstmatige additieven en die vervangen door natuurlijke alternatieven, zoals rijstzetmeel.’

Met rijstzetmeel kunnen onder meer microporiën in het oppervlak van coatings opgevuld worden. Dat polijstend effect is vooral nuttig voor snoepfabrikanten. Het opvullen van microscopische oneffenheden in coatings gebeurt nu vooral met titaandioxide. Maar sinds begin dit jaar is titaandioxide niet langer toegestaan. De verwachting is dat andere EU-markten volgen en het additief verbieden.

Twintig extra jobs

De capaciteitsuitbreiding van 50 miljoen euro verloopt in twee fasen en moet tegen maart 2022 afgerond zijn. Daardoor zal het aantal productielijnen in Wijgmaal stijgen van twee naar drie en kunnen 20 extra voltijdse banken gecreëerd worden. Dat brengt het personeelsbestand van Beneo-Remy op termijn naar 200.

Een ander gevolg is dat het bedrijf, dat langs het kanaal Leuven-Mechelen ligt, een tweede binnenvaartschip kan inzetten om grondstoffen aan te voeren. Twee derde van de grondstoffen wordt nu al per schip aangevoerd, nog slechts een derde per vrachtwagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud