Advertentie

Boomend Hoboken redt halfjaarwinst Umicore

De Umicore-site in Hoboken zal ook in 2020 de sterkhouder van de groep zijn. © Jan De Meuleneir

Terwijl de batterijmaterialen en de katalysatoren midscheeps getroffen worden door de autocrisis, stevent de 'oudgediende' in Hoboken op een boerenjaar af.

Umicore koerst op de Brusselse beurs maandag 4 procent hoger. Beleggers zijn aangenaam verrast dat de materialengroep in een update voorbeurs aangeeft dat de bedrijfswinst over de eerste jaarhelft grosso modo op het peil van 2019 zal liggen, rond 240 miljoen euro dus. 

'Dat is duidelijk beter dan verwacht', merkt ING-analist Stijn Demeester op. 'De analistenconsensus lag tot nog toe op 190 miljoen euro en is dus zowat een kwart te pessimistisch. Het is duidelijk dat vooral de afdeling recyclage (de 'bovengrondse mijnbouwer' in Hoboken die metalen uit afgedankte elektronica recycleert, red.) erg sterk presteert.'

'Bij de huidige metalenprijzen verwachten we zeer sterke resultaten voor onze recyclageafdeling', bevestigde CEO Marc Grynberg op de telefonische conferentie met analisten, al wou hij op vraag van een analist van beurshuis HSBC niet gezegd hebben dat de tak een recordmarge zal kunnen draaien. Metalenprijzen, vooral rhodium, zitten sterk in de lift, vooruitlopend op een sterk economisch herstel bij de grote Chinese afnemer.

2020 wordt dus in zekere zin een 'sequel'. Ook in 2019 compenseerde de recyclagetak de 'hipsterafdeling' van de groep, de tak die wereldmarktleider is in kathodematerialen voor herlaadbatterijen van elektrische auto's.

Die tak heeft het moeilijk door de crisis in de autosector. Idem voor de derde tak, die autokatalysatoren levert en daar samen met het Britse Johnson Matthey wereldmarktleider in is. 'Ik kan bevestigen dat de afdeling katalysatoren rendabel zal blijven in de eerste jaarhelft, zij het bescheiden', zegt Grynberg. 

Geen jaarprognose

Grynberg onderstreept wel dat er weinig zicht is op de tweede jaarhelft. Bijgevolg wil de CEO geen gekwantificeerde jaarprognose geven voor heel 2020. De groep herhaalt wel de op 30 april aangegeven trends: de bedrijfswinst van batterijmaterialen komt in 2020 een stuk lager uit dan in 2019, terwijl die van van recyclage een stuk boven het niveau van 2019 zal liggen.

De groep herhaalt ook dat de recurrente bedrijfswinst in 2020 'een stuk onder het niveau van 2019' zal liggen. Pro memorie: op dit ogenblik rekenen analisten voor het boekjaar op 438 miljoen bedrijfswinst, 14 procent minder dan de 509 miljoen over 2019.

Cashbuffer

Umicore meldde samen met de update dat de groep een lening heeft gekregen van de Europese Investeringsbank van 125 miljoen voor de batterijfabriek in het Poolse Nysa. Dat versterkt samen met de kredietlijnen de cashbuffer en maakt een kapitaalverhoging - eerder dit jaar een grote kopzorg voor beleggers, gelet op de forse investeringen in batterijmaterialen - minder waarschijnlijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud