BP: 'Tijdperk van almaar groeiende vraag naar olie is voorbij'

©REUTERS

De wereldwijde vraag naar olie zit op een historisch hoogtepunt en zal de komende jaren niet blijven stijgen, zegt de oliegroep BP in haar vooruitzichten voor de energiesector.

De coronapandemie vormt het keerpunt in het tijdperk van het fossiel kapitalisme, het tijdsgewricht waarin de groeiende wereldeconomie ook de vraag naar olie stelselmatig omhoog stuwde. De komende jaren zal de vraag naar olie in de wereld afnemen, zegt de oliegroep BP in haar jaarlijks energievooruitzicht. Het is een historische breuk met de trend die BP tot vorig jaar zag.

BP schetst in zijn vooruitzichten drie scenario's. In het centrale scenario plafonneert de vraag naar olie - en andere vloeibare brandstoffen zoals biodiesel - de komende jaren om rond 2050 echt te beginnen dalen (zie grafiek). In de twee agressievere scenario's gaat 2019 de geschiedenis in als het jaar waarin de wereld het meest vloeibare brandstof ooit verbruikte.

©Mediafin

De reden voor de daling ligt bij de transportsector. Thuiswerken maakt transport minder vaak nodig. Elektrische voertuigen maken dat transport zonder olie kan. De eerste trend heeft effect op de korte termijn, de tweede op de langere termijn. Samen maken ze dat de olievraag vandaag niet meer significant stijgt en later ook geen inhaalbeweging maakt.

Nooit eerder in de moderne geschiedenis is de vraag naar enige brandstof afgenomen in absolute cijfers.
Spencer Dale
Hoofdeconoom BP

Vroeger daalde het olieverbruik al als percentage van het totale energieverbruik, zegt Spencer Dale, de hoofdeconoom van BP. Dat het nu ook in absolute cijfers begint te dalen, is nooit gezien, zegt hij. 'Nooit eerder in de moderne geschiedenis is de vraag naar enige brandstof afgenomen in absolute cijfers.' Tegelijk groeit volgens hem ook het aandeel groene energie in een ongezien tempo.

Groene energie

Op dit moment is fossiele energie goed voor 85 procent van het totale energieverbruik in de wereld. In de scenario's van BP daalt dat tegen 2050 naar 20 tot 65 procent. Het aandeel groene energie zou stijgen van 5 procent van het totaal nu naar 60 procent.

De globale vraag naar energie blijft wel groeien, omdat de wereld rijker wordt. Maar een groter deel van die energie komt van elektriciteit en hernieuwbare bronnen. Die laatste, aangevuurd door wind- en zonne-energie, worden de komende 30 jaar de snelst groeiende bron van energie.

Aandeel onder druk

BP houdt deze week een driedaags event voor investeerders waarin het uitlegt hoe het de energietransitie ziet. Die uitleg zal nodig zijn. Het aandeel van BP zakte maandag op de beurs van Londen met 1,9 procent. BP sleurde niet alleen zichzelf, maar de hele sector lager. Met een verlies van 1,3 procent waren de olie- en gasaandelen de grote verliezers op de Europese beurzen. CEO Bernard Looney gaf al aan dat het bedrijf zichzelf zal moeten heruitvinden.

Analisten die de oliebedrijven opvolgen, houden het hoofd koel. 'De visie van BP is een buitenbeentje, bijna alle analisten en oliebedrijven gaan er officieel vanuit dat we de piek nog niet hebben gezien. Ook wij denken dat de piek er nog niet is', zegt Steven Vermander, de olie-specialist van KBC Asset Management. 'Voor Europa en de VS gaan we er wel van uit dat we de piek hebben gezien maar een snelle daling verwachten we daar ook niet gezien de weg naar volledige elektrificatie van auto’s traag verloopt. De vraag in Azië daarentegen zal volgens ons stevig blijven groeien. De bevolking wordt er steeds rijker en wil zich een consumptiepatroon aanmeten als de Westerse. Daardoor stijgt de vraag naar energieproducten nog steeds fors', besluit Vermander.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud