Advertentie
Advertentie

Braziliaanse ondernemer betaalde 34 miljoen euro smeergeld aan Petrobras

©EPA

Een Braziliaanse aannemer heeft bekend voor 34 miljoen euro smeergeld te hebben betaald aan Petrobras. Door het aanhoudende fraudeschandaal blijft het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras voorlopig maar overeind door de steun van Braziliaanse staatsbanken.

Petrobras is verwikkeld in een omvangrijke fraudezaak. Werknemers van het bedrijf zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers in ruil voor opdrachten. Onder meer de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore zou betrokken zijn geweest bij de fraude, net als het Britse Rolls-Royce en meerdere Zwitserse banken. De oliedollars van Petrobras zouden op hun beurt terechtgekomen zijn bij politici en bevriende zakenlieden.

Zaterdag bekende een Braziliaanse aannemer bekent 34 miljoen euro smeergeld aan het oliebedrijf te hebben betaald. Een hooggeplaatste medewerker van het Braziliaanse bouwbedrijf Camargo Correa heeft toegegeven dat hij smeergeld heeft betaald. Eduardo Leite, de gewezen vicevoorzitter van het bouwbedrijf, heeft aan het parket toegegeven dat zijn onderneming tussen 2007 en 2012 voor 110 miljoen real (omgerekend zowat 34 miljoen euro) steekpenningen heeft betaald aan medewerkers van Petrobras. Het geld zou onder meer naar de centrumlinkse partij van huidig president Dilma Rousseff zijn gevloeid.  

Volgens Leite was het 'erg eenvoudig' om de contracten met Petrobras te vervalsen. De oliemaatschappij aanvaardde bij de uitvoering van werken betalingen die tot twintig procent afweken van de overeengekomen bedragen, aldus  de vroegere vicepresident.  Leite heeft net als Dalton Avancini, de voorzitter van de onderneming, aanvaard om samen te werken met het gerecht. Op die manier hopen de twee een strafvermindering af te kunnen dwingen. 

Jaarcijfers

Als gevolg van de fraude is de publicatie van de jaarcijfers van Petrobras al enkele keren uitgesteld. Het bedrijf is daarom voorlopig afgesneden van de kapitaalmarkten. Het olieconcern maakte eerder bekend dat het einde deze maand toch met cijfers zal komen. Maar in het jaarrapport belooft weinig opbeurend nieuws te staan. Sinds juni vorig jaar is de olieprijs zowat gehalveerd. Die daling laat zijn sporen na in de resultaten van de hele oliesector. 

In tussentijd weet de Braziliaanse oliereus nu toch 6,1 miljard dollar (5,6 miljard euro) op te halen. Daarmee weet het bedrijf zich in ieder geval verzekerd van zijn financieringsbehoefte voor dit jaar. Een viertal banken schiet de zwalpende nationale olietrots 3,1 miljard dollar toe. Voor de overige 3 miljard dollar kan het bedrijf bogen op een omvangrijk leasecontract voor olieplatforms.

Het is geen verrassing dat de banken die over de brug komen, onder meer Banco do Brasil, ook minstens deels in overheidshanden zijn. Voor de Braziliaanse begroting zijn inkomsten uit de olie-industrie onontbeerlijk. Het fraudeschandaal rond Petrobras brengt trouwens ookZ presidente Dilma Rousseff in steeds nauwere schoentjes. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud